Dalmacija Split

ima se, može se

Za spomenike Grad Split daje više od tri milijuna kuna

ima se, može se

Planirani troškovi za križ na Marjanu iznose 711.250 kuna, za spomenik prvom hrvatskom predsjedniku zajedno s lanjskima penju se na 1.350.000 kuna, a za spomenik IV. gardijskoj brigadi 1,2 milijuna kuna

Željko Kerum planirao je utrošiti više od dva milijuna kuna na spomenike Franji Tuđmanu i križ na Marjanu.

Premda je govorio kako postoje donatori za križ, to ne znači da će gradska blagajna biti netaknuta. Troškovi oko križa predviđeni u planu nabave za ovu godinu iznose s PDV-om 711.250 kuna. Od toga je firma “Lokošek projekt” sklopila s Gradom izravnu narudžbu za konzervatorski elaborat po cijeni od 69.000 kuna (s PDV-om 86.250). Ostatak od 625.000 kuna (s PDV-om) predviđeno je za “izvođenje radova za križ na Marjanu”, u što spada i projektna dokumentacija.

Troškovi spomenika neovisnosti i prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu penju se 1.350.000 kuna. Kako je natječaj raspisan na Silvestrovo, 31. prosinca, u njih treba iz plana nabave 2012. uračunati “izradu projektne dokumentacije” koja s PDV-om iznosi 350.000 kuna. Za izvođenje radova Planom nabave iz ove godine predviđeno je da se izdvoji milijun kuna (s PDV-om).

Spomenik ‘Četvrtoj’

Planira se izvesti i treći spomenik, IV. gardijskoj brigadi. Njegovi troškovi izrade iznose 1,2 milijuna kuna, a posao je jednoglasno dodijeljen firmi “Cestar” na predzadnjoj sjednici Gradskog vijeća. Ovaj spomenik koji ne izaziva kontroverze postavit će se ispred Dvornikovih dvora na križanju Ulice kralja Zvonimira i Ulice slobode.

No, jako je zanimljivo da su otpala dva spomenika u središtu grada oko kojih nikad nije bilo prijepora. Dapače, možda im je glavna mana baš to da se oko njih ne može u predizborno vrijeme stvoriti polarizacija na ‘njihove’ i ‘naše’ i na taj način skupljati glasove birača.

Tako je posve zamrla priča oko postavljanja spomenika papi Ivanu Pavlu II. Nakon odluke da se Tuđmana stavi na nathodnik, spomenik Papi trebao je biti premješten na istočnu obalu, ali nije definirano gdje. Dapače, u planu nabave nema novca osiguranih za natječaj, a kamoli za izvedbu.

Drugi spomenik oko čije obnove je postignut visok stupanj suglasnosti kod politike, ako već ne i kod struke, jest Monumentalna fontana, popularno zvana Bajamontuša. Njezinu obnovu predložila je Kerumova vlast, za nju se zalaže i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Vjekoslav Ivanišević (do te mjere da ju je predložio u svom natječajnom radu za Rivu), šef SDP-a Marin Jurjević izjasnio se za nju, kao i 12.000 građana koji su u dva tjedna potpisali peticiju da se obnovi. Ali, nikakav novac nije predviđen.

Očito nije slučajno da se novac ulaže u osjetljive lokacije - u UNESCO-ovu zonu zaštite u koju spada lokacija na kojoj se planira spomenik Tuđmanu i park-šumu Marjan - kao i u spomenike koji sadržajem ili dimenzijama (križ) dijele građane.

Proizvesti politički obračun i zakuhati emocije spomeničkim imaginarijem lakše je nego pisati predizborne programe.

SANDI VIDULIĆ

Nostradamus u Banovini

Zanimljivo da je plan nabave za izradu spomenika Tuđmanu predvidio isti iznos kao i prvonagrađeni dvojac Silađin i Jurić. Naime, dok se odvijao natječaj za spomenik, izrađen je 22. veljače plan nabave u kojemu je za izradu spomenika bez PDV-a rezervirano 800.000 kuna.

Natječajni radovi trebali su biti predani do 1. ožujka, a rezultate žiriranja doznali smo 22. ožujka. U dokumentaciji pobjedničkog rada stoji da izrada košta 790.000 kuna. Sjedi li u Banovini neki Nostradamus kad u planu nabave s takvom preciznošću pogađa cijene?

Bajamontuša je naša povijest

Predsjednik Komisije za povratak fontane, koju je osnovalo osam udruga građana, dr. Ante Tukić, napominje kako se politika javlja onda kad nestane argumenata. - Monumentalna fontana koju zovu Bajamontuša bila je, kako ja volim reći, prvi samodoprinos. Njome se iskazala zajednička svijest građana u želji za bolje sutra.

Ona je donijela vodu, to je bio civilizacijski iskorak. Nije važno je li nekome ona kič, ili se drugima sviđa, jer postoje međunarodne konvencije koje kažu da se treba obnoviti i ona spomenička baština koja nema naročitu vrijednost ako je ostavila značajnog traga u uspomeni grada. Mi smo ju dužni obnoviti radi naših djedova i Splita, a ne radi politike – smatra Tukić.

Naslovnica Split
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last