Dalmacija Split

PRIPREME BESKUĆNIKA "Oni obično na ovakvim turnirima sakupljaju boce, a sada svi gledaju u njih"

U utorak navečer je na splitskoj Rivi održan Promotivni nogometni turnir, na kojem su glavne zvijezde bili članovi hrvatske nogometne reprezentacije beskućnika, koja će krajem kolovoza sudjelovati na Svjetskom nogometnom prvenstvu beskućnika u Parizu.

Hrvatska se reprezentacija za nastup u Parizu već nekoliko dana priprema u Splitu, što nije slučajno budući da je izbornik hrvatskih "vatrenih beskućnika" Dado Lelas, dopredsjednik splitske Udruge MoSt, koja skrbi o beskućnicima.

Osim toga, čak dvojica članova hrvatske reprezentacije su Splićani. Štoviše, čak i kapetan naše reprezentacije živi u Splitu, ali je rodom - Bugar. Zove se Cvetan Najdenov, u Split je došao na liječenje od ovisnosti prije punih devet godina i odlučio ostati. Sada je "čist", radi kao soboslikar i govori da se njegova obitelj u Bugarskoj jako smijala kad im je nedavno priopćio kako će nastupati na Svjetskom nogometnom prvenstvu i to kao kapetan.

- Samo još moram naučiti hrvatsku himnu, za slučaj da pobijedimo - na pola u šali će Bugar, koji nam se još pohvalio i kako je on prvi Bugar koji je član Torcide.

Drugi Splićanin, ovaj od rođenja, je golman naše izabrane vrste Nikša Komadina. Na pitanje što očekuje u Parizu zafrkanstki odgovara:

- Nadam se da ću vidjeti Koka u Parizu. Ma zapravo očekujem dobro druženje i još bolji plasman naše ekipe - govori nam Nikša, veliki Hajdukovac, koji je i sam, kao dijete, sedam godina trenirao u Hajduka.

Osim njih, u kockastim dresovima su sinoć istrčali i korisnici prihvatilišta za beskućnike iz Rijeke, Zagreba, Osijeka i Varaždina, uz ovacije okupljene publike, posebno turista koji su se s njima slikavali.

- Drago mi je da su beskućnici u prvom planu. Oni obično na ovakvim turnirima sakupljaju boce, a sada svi gledaju u njih - kazao nam je izbornik Lelas, koji je na promotivnom turniru, pored domaće ekipe, okupio i reprezentacije beskućnika Slovenije.

Uoči samoga turnira održana je i revijalna utakmica između djece iz Doma “Maestral” te djece korisnika POP programa (Posebni odgojni postupak) udruge Most.

Zanimljiv program pratila je i dobra glazba, a samu manifestaciju, koji se održala pred svom silom znatiželjnika, i domaćih i furešta, svečano je otvorio dožupan splitsko-dalmatinski Visko Haladić.

Također, snage u nogometu su odmjerile i humane zvijezde “Split Stars” predvođene Draženom Zečićem, ekipa iz gradske upravea, splitski novinari (među njima i naš kolega Leo Kovačić), te volonteri udruge “Most”.

Na koncu su pobjednički pehar podigli nogometaši "Split Starsa", drugi su bili momci iz Grada Splita, a treći naši beskućnici. Slovenci su pak dobili nagradu na fair play.

diana barbarić
foto: jakov prkić / cropix

Naslovnica Split