Dalmacija Split

‘nasilje nije cool’

Ulični festival mladih protiv nasilja u školama

Svaki deseti osnovac je, prema istraživanju UNICEF-a iz 2010. godine, zlostavljan od svojih vršnjaka, a postotak onih koji doživljavaju bullying samo raste.

Na žalost, ni splitski osnovci, a ni malo starija ekipa iz srednjih škola nisu cijepljeni od ove pojave.

No, na sreću, postoji dovoljno zdravih snaga u splitskim srednjim školama koje su, pod koordinatorskom palicom Udruge “MoSt” i njihovih suradnika (KUM i Udruga za mlade “Festive”), organizirale jednodnevni ulični urbani festival pod nazivom “Nasilje nije cool” na kojemu će sudjelovati volonterski timovi gradskih srednjih škola.

Riječ je o cjelodnevnom programu koji je na jučerašnjoj presici u Info zoni najavila predsjednica Udruge “MoSt” Đordana Barbarić, a uz prisutnost dogradonačelnice Anđelke Visković.

Ulični festival koji će se održati u petak pobjednička je ideja Privatne gimnazije “Pitagora“ na Sajmu ideja koju udruga “MoSt” organizira posljednje tri godine. No, na tu njihovu ideju nadogradile su se i ideje predstavnika ostalih škola, pa će festival uključivati crtanje grafita, koncert školskih bandova te natjecanja u basketu i malom nogometu.

− Osnovni su ciljevi ovog projekta povezati volonterske timove splitskih srednjih škola i potaknuti mlade na kvalitetno korištenje slobodnog vremena, afirmaciju njihovih talenata, vještina i kreativnosti, te pokazati da mladi imaju stav o pojavama u društvu, posebice o pojavi nasilja među mladima − kazala je Barbarić.

Ono što će mladima možda biti najzanimljivije jest večernji koncert u Domu mladeži na kojem će nastupiti školski bendovi “Los Redikulos”, “Jugo 45”, “Zeptone”, “Crimsone Zone”, “Male Nurses”, “Remarkable”, te među njima i jedini ženski bend “Veronika Franko”.

Ulaznice za koncert prodavat će se po cijeni od 10 kuna, a sve zarađeno priložit će se Savjetovalištu “Luka Ritz”. Istaknimo i to da su plakate izradili učenici 2. a razreda Škole likovnih umjetnosti uz podršku svojih nastavnika Hane Letice i Ivana Listeša.

D. BARBARIĆ

Naslovnica Split