Dalmacija Split

ZAMIŠAJ NJOKE Ibro i "Most" prodavali suvenire za siromašne

Na humanitarnom buvljaku za pomoć socijalno ugroženima, koji je u sklopu akcije “A di si ti” organizirala Udruga “Most” u subotu u Marmontovoj ulici, među volonterima-prodavačima bio je i Hajdukov igrač Senijad Ibričić.

- Došao sam pomoći i prodati koji suvenir - kazao je Ibričić koji je zauzeo mjesto iza štanda s majicama s natpisom “A di si ti”.

Ibričić je pomogao i kuharima iz “Saveza kuhara” u miješanju njoka i fuži, a porcije su građani plaćali po deset kuna. Novcem skupljenim na humanitarnom buvljaku Udruga “Most” će kupiti hranu i higijenske potrepštine kojima će opremiti socijalnu samoposlugu koju koristi 200 socijalno ugroženih obitelji.

Građani su vadili takujine da pomognu akciju i da usput za cijenu od pet do 15 kuna nađu nešto za sebe. Na štandu sa knjigama najviše su se kupovala djela Tolstoja i Dostojevskog te  slikovnice, otkrila nam je 16-godišnja volonterka Juliana Blažević, inače učenica Druge jezične gimnazije.

Damir Matković, bolničar u centru za rehabilitaciju, tu je kupio “Bakonju fra Brnu” za deset kuna. Nekoliko koraka dalje Darija Marinković iz Bola na Braču i njezina kćerkica Ana Pina kupile su čestitke koje su izradila djeca, a koje će, kako nam je Darija kazala, ministranti izmijeniti u crkvi. Josipa Tomašević se najviše zadržala kod štanda s igračkama, gdje je za deset kuna kupila darove za svoju djecu.

- Igračke koje nude stvarno su super - kazala nam je mama Josipa.

Volonter Tin Jelavić, učenik Turističko-ugostiteljske škole, rekao je da volontira od prošle godine, kada su ga u Udrugu “Most” pozvali prijatelji.

- Pomažem i zato se dobro osjećam - kazao je 17-godišnji Tin.

Među volonterima je najviše učenika Jezične gimnazije, Turističko-ugostiteljske škole i gimnazije Pitagora, a tu su i mladi HNS-a i HSS-a, doznajemo od Dade Lelasa iz udruge Most.

- Deset godina provodimo ovu akciju i ova je bila najuspješnija jer smo skupili najviše hrane i higijenskih potrepština. Akcija se provodila u 23 osnovne i srednje škole, i na nekim fakultetima. Pomogle su i tvrtke. Novcem koji skupimo na buvljaku kupit ćemo ono što nedostaje u socijalnom dućanu pa ćemo obitelji umjesto planiranih 30 proizvoda dati 40 ili čak 50 proizvoda - kazao je Lelas

Piše tanja gattin zebić
Foto: Joško Šupić/CROPIX

Naslovnica Split