Dalmacija Split

Splitski HNS u akciji „A di si ti"

Splitski HNS pridružio se akciji udruge Most pod nazivom „A di si ti“, priopćili su na press-konferenciji u utorak, predsjednik splitskog HNS-a Goran Kovačević, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Nina Miličević te Drago Lelas,
dopredsjednik Mosta.

- Osim političkog, HNS se uvijek bavio i humanitarnim radom, evo posljednje u slučaju prikupljanja knjiga za Vukovarsku knjižnicu. Već dugi niz godina Splitski HNS također prati rad udruge Most, no to smo do sada radili van očiju javnosti, kao tiha podrška. Sada je važno da se što više ljudi odazove akciji pomoći najsiromašnijima - kazala je Miličević dodavši da u akciji sudjeluju i mladi HNS-a.

Lelas je dodao da će veliki humanitarni buvljak biti 11. prosinca gdje će se prodavati knjige, stripovi, majice, nakit, suveniri i druge stvari, a sav prihod ići će za pomoć 250 socijalno najugroženijih obitelji.

- Ovo je deseta godina za redom da se akcija provodi, a čast nam je i da smo prvi organizirali i socijalnu samoposlugu, koju su kasnije pokrenuli i Zagreb i Rijeka. Ove godine u toj akciji pomaže nam 30-ak splitskih osnovnih i srednjih škola - rekao je Lelas.

Mjesta prikupljanja stvari za buvljak su Fra Bonina 11 te Udruga Most, a ako postoji potreba, mladi HNS-a će doći po stvari i na kućne adrese. Osim ovom vrijednom akcijom, HNS-ovci su komentirali i aktualnu situaciju u Brodosplitu. Goran Kovačević pritom je naglasio da smatra nevjerojatnim da ne postoji nikakav dijalog između Vlade i sindikata brodogradilišta, te da je Vlada gluha za vapaje radnika čija je egzistencija ugrožena, kojima je upitna isplata plaća, a riječ je o tri tisuće radnika sa svojim obiteljima.

- Štoviše, nijedan posao nije ugovoren za iduću godinu, nije dogovoren nijedan brod. Vlada ne radi ništa a takvim stavom prisiljava ljude da izađu na ulicu. Vlada ima obavezu i odgovornost izvršiti restrukturiranje brodogradilišta, a na ovaj način ih dovode pred gotov čin - kazao je Kovačević.

Dodaje da bi se trebalo osigurati svaki mogući oblik subvencija u cilju restruktiriranja Brodosplita te povećanja njegove tržišne konkurentnosti.

- HDZ provodi istu politiku kao i 200 bogatih obitelji i 4 milijuna siromašnih - zaključuje Kovačević.

Ana Jerković
Naslovnica Split