Novosti Hrvatska

CIJELI NADZOR PRIVATIZACIJE BRODOGRADILIŠTA

Prodaja škverova pod kontrolom EU-a

CIJELI NADZOR PRIVATIZACIJE BRODOGRADILIŠTA

Idućeg tjedna bit će gotova natječajna dokumentacija za prodaju svih šest državnih brodogradilišta. Terminski je to plan koji su u četvrtak na sastanku s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom dobili timovi koji će zajednički raditi po brodogradilištima.

Početak je to privatizacijskog procesa u smislu same operacionalizacije odluka Vlade koja očito ne odustaje od namjere da u prvoj polovici sljedeće godine proda sva brodogradilišta.

U pripremi tendera već se radi na razini HFP-a i ministarstva, a brodogradilišta će prema specifičnostima svake tvrtke imati priliku dorađivati taj dokument. Potpuno je otvoreno pitanje takozvane socijalne klauzule, na čemu inzistiraju sindikati.

U Europskoj komisiji traže od Vlade potpunu liberalizaciju prodaje, što automatski isključuje mogućnost zaštite radnih mjesta i djelatnosti. Da će europska administracija imati punu kontrolu nad procesom prodaje naših navoza, potvrđuje informacija kako će natječajni tender prije objave ići u Bruxelles na kontrolu.

To ponovno otvara sumnju da se kreiranje budućnosti hrvatskih navoza prepušta moćnim industrijskim lobijima iz Europe koji imaju snažan utjecaj na EU parlament.

Bez obzira na činjenicu da Vlada u sam proces privatizacije i njegovu pripremu uključuje sve partnere, teško se oteti dojmu da je cijeli proces, iznimno bitan za ukupnu industrijsku politiku Hrvatske, u biti izvan kontrole Zagreba.

Direktori nakon jučerašnjeg sastanka nisu željeli komentirati zadatke koje im je dao Polančec. No, kako doznajemo, osim dosta oštrih sindikalnih tonova upravo u vezi s tvrdim stavom Bruxellesa oko liberalizacije prodaje škverova, sam sastanak je protekao u dosta mirnom i nekonfliktnom ozračju.

Pitanja oko potencijalnih kupaca, kakvih navodno ima cijela lista u HFP-u i ministarstvu gospodarstva, i dalje ostaju bez odgovora. Dakle Polančec još ne želi otkriti tko su potencijalni kupci hrvatskih škverova, u čije ruke prepuštamo više od 40.000 radnih mjesta i opstojnost te izvozne industrije.

N. Horvat / EPEHA

Naslovnica Hrvatska

KOMENTARI

0
Prijavi se i komentiraj. Ako nemaš korisnički račun, brzo i jednostavno ispuni registraciju i reci što misliš.

VIŠE IZ RUBRIKE