StoryEditorOCM

Sinj: otvoren Festival znanosti

Piše PSD.
12. travnja 2010. - 17:33
Svečanim otvaranjem u dvorani Gospa Sinjska u Franjevačkom samostanu u Sinju je u ponedjeljak započeo Festival znanosti, najveći ovogodišnji popularno-znanstveni događaj u Hrvatskoj, koji će trajati do 17. travnja.

U nazočnosti akademika Nenada Trinajstića i Stjepana Mačelje, brojnih drugih znanstvenika, dožupana splitsko-dalmatinskog Viska Haladića, sinjskog gvardijana fra Bože Vulete, učenika i profesora sinjskih srednjih škola i drugih festival su zajednički otvorili dr. Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković i gradonačelnik Sinja Ivica Glavan.

Danica Ramljak, rođena Sinjanka, bila je i prvi izlagač, a govorila je o Institutu kojemu je na čelu, njegovu znanstvenom potencijalu, rezultatima i ulozi bazičnih istraživanja.

Podsjetila je da Hrvatska ulaže u znanost tek 0,5 posto BDP-a, u Izraelu je to cijelih 5 posto, a američki predsjednik Obama od preuzimanja dužnosti udvostručio je izdvajanja za tu namjenu. Hrvatska svoja izdvajanja za znanost mora povećati i to se ne smije smatrati troškom već ulaganjem u budućnost i boljitak. U Hrvatskoj znanost još nije prepoznata i definirana kao strategija i to neodgodivo moramo promijeniti, zaključila je dr. Ramljak.

Akademik Stjepan Mačelja, koji je na sinjski Festival znanosti došao iz Australije, izlagao je na temu "Znanstveni uvid u ljudske i prirodne uzroke promjene klime", a dr. I. Vilibić "I more je slavilo Novu godinu – nezapamćena poplava ili ...".

Prvi Festival znanosti u Sinju uspješno su organizirali Mislav Cvitković i Mate Jagnjić, studenti fizike na zagrebačkom odnosno splitskom PMF-u, uz potporu gradske vlasti.

Za vrijeme trajanja festivala, do kraja ovoga tjedna, izlagat će još akademici Stanko Popović i Vladimir Paar, prof. dr. Ivica Đikić, prof. dr. Davor Pavuna, doktori D.Vinković, F.Sokolić, A.Šiber, T.Matulić i drugi.

Osim izlaganja na pripremljenu temu svaki znanstvenik koji sudjeluje na festivalu održat će gimnazijalcima školski sat iz fizike, kemije, matematike i/li biologije, a održat će se i dvije tribine na teme "Kamo će hrvatski srednjoškolci?" i "Kako se vjera i znanost susreću?".

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:45