StoryEditorOCM
Dalmacijanekadašnji vlasnici sinjske tvornice, u pismu premijerki kosor

PRIJETNJA Ladini: Vratite nam ‘Dalmatinku’ ili nema EU-a

Piše PSD.
30. siječnja 2010. - 00:37

Uz napomenu da su o cijelom slučaju upoznali talijanskog premijera i predsjednika Europske komisije, Ladiniji prijete i dizanjem na noge medija širom Europe

Bivši talijanski vlasnici “Dalmatinke nove” braća Gianfranco i Livio Ladini i njihova tvrtka “La Distributrice” iz Trsta smatraju se “progonjenima, prevarenima i diskriminiranima od hrvatskih državnih vlasti koje su im nezakonitostima i nepravdom nanijeli veliku štetu.

- Izvlaštenje i prijevara nepoželjnih talijanskih investitora s mafijaškim scenarijem s lokalnim bandama je konačno ostvareno.

“Uložili smo milijune”

Ovo, uz ostalo, stoji u pismu Gianfranca Ladinija predsjednici hrvatske Vlade Jadranki Kosor.

Ladini tvrdi da je tvrtka “La Distributrice” u “Dalmatinku” uložila više od 10 milijuna eura i da je u tvornici bilo zaliha vrijednih 44,5 milijuna kuna, ali ih stečajni sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Basić nije priznao, nego je Ladinije izbacio iz Odbora vjerovnika kako ne bi mogli nadzirati stečajni postupak.

Obavještavajući premijerku Kosor da je o svemu već upoznao predsjednika talijanske vlade Berlusconija, predsjednika Europske komisije Barrosa i cijeli niz visokih dužnosnika EU-a i Italije, Ladini poziva Kosor da odlučno intervenira, ispravi nanesenu im nepravdu i nadoknadi im štetu.

- Sigurni smo da Hrvatska pred ulazak u EU neće dopustiti da se ovakvi zločini nastavljaju... Nama će biti jako žao da se ove diskriminacije i problemi razglase preko europskih medija, kao što nam je sugerirano s mnogih strana - stoji na kraju Ladinijeva pisma.

Uvijek isti rukopis

U pismu “Slobodnoj” Ladiniji vele da su žrtve sinjsko-splitske mafije balkanskoga stila. Prozivaju Ministarstvo financija i Trgovački sud u Splitu, a posebno su se okomili na Ivu Radonju.

Ta pisma piše Gianfranco Ladini koji se više od desetljeća nekažnjeno izruguje Hrvatskoj gazeći njezin pravni sustav i njezine građane. Gdje su se god pojavili, a poznati niz obuhvaća desetak hrvatskih tvrtki, Ladiniji su bili poput elementarne nepogode. Uz potporu korumpiranih pojedinaca na visokim pozicijama Ladiniji su u Hrvatskoj pronašli eldorado.

Glavna im je spona bila Blanka Tuđen-Mazuth koja je kao stečajna upraviteljica vodila “Valjaonicu čelika” u Kumrovcu, “Končar” SUS, “Čazmatrans”, “Hrvatsku industriju ravnog stakla” u Lipiku, “Dalmatinku”..., a svuda su se kao posebno zainteresirani partneri pojavljivala braća Ladini i njihova tvrtka “La Distributrice”.

Uz “Dalmatinku” posebna priča lova u mutnom Ladinija i njihove tršćanske tvrtke je staklana u Lipiku na račun koje su po nagodbi s Tuđen-Mazuth od hrvatske Vlade izvukli 9,5 milijuna švicarskih franaka. Ladiniji su atipični u odnosu na druge talijanske investitore u Hrvatskoj.

Dok njihovi sunarodnjaci poštuju hrvatske zakone, Ladiniji su svoje interese nastojali ostvariti primarno političkim pritiscima i prijetnjama. A kada im se stalo nakraj, kada se i na njih počeo primjenjivati zakon, podvrisnuli su prijeteći Hrvatskoj da neće u EU. Ako je i od Ladinija, previše je.

‘Unitas’: Više ne može

Ivica Glavan, sinjski gradonačelnik: - Zadovoljan sam što je “Unitas” dostavio ponudu. Nadam se postizanju dogovora s razlučnim vjerovnicima i radnicima. Gradska vlast i ja osobno podržat ćemo svako rješenje koje vodi proizvodnji u pogonima “Dalmatinke” i zapošljavanju, a bivši radnici imat će apsolutni prioritet.

Ivo Bedalov, direktor i suvlasnik “Unitasa”: - Mi smo dostavili poslovnu ponudu najbolju koju smo mogli. Spremni smo sjesti i razgovarati, ali u ovom trenutku više ne možemo dati. Na vjerovnicima je da se dogovore.

 

‘Unitas’ nudi malo

Bivši radnici “Dalmatinke nove” na skupu u petak izrazili su nezadovoljstvo ponudom “Unitasa” za kupnju tvornice za 7 milijuna kuna.

Prihvatljivim smatraju iznos od 12 milijuna, s tim da se od toga novca u cijelosti namire priznate plaće i otpremnine za 311 radnika upućenih na Zavod za zapošljavanje nakon stečaja i neposredno prije njega.

Ponudu ipak nisu odbacili, a konačna odluka donijet će se za desetak dana.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:50