StoryEditorOCM
Dalmacija‘jadrolinija’ prodaje tri svoja trajekta

Pomlađivanje flote: prodaju se ‘Istra’, ‘Vanga’ i ‘Borik’

Piše PSD.
16. rujna 2009. - 13:20

Najave su se obistinile - “Jadrolinija” je odlučila prodati trajekte “Istra”, “Vanga” i “Borik”, a ukupna natječajna cijena za sva tri broda iznosi gotovo 4 milijuna kuna. Tim potezom ukupna starost trajektne flote državnog brodara smanjit će se sa 26,5 na 25 godina, a “krvna slika” će se još više popraviti nakon što splitski škverani dovrše novogradnju tipa “Biokovo”, koja je namijenjena linijama prema zadarskim otocima.

Još prije početka ljetne sezone u pomorskim se krugovima govorilo kako će “Vanga” ubrzo napustiti bijelu flotu, dok je “Borik” raspremljen u brodogradilištu “Cres”, čime su ostvarene najave čelnika državnog brodara o prodaji dijela jadranskih veterana.

Najviše kritika među putnicima mogla bi izazvati odluka “Jadrolinije” da proda “Istru” koja je, unatoč 43-godišnjem plovidbenom stažu, imala svoje poklonike, posebice među Lastovcima i Korčulanima, koji su hvalili njezinu udobnost.

Taj je trajekt često “uskakao” na duže linije i kao zamjena u slučaju kvarova drugih brodova, a najbolji primjer za to je nedavna situacija kada je “Istra” plovila prema Visu nakon kvara na “Petru Hektoroviću”. Prema natječajnim uvjetima, potencijalni kupci “Istre” trebali bi izdvojiti najmanje 2,5 milijuna kuna za brod izgrađen 1966. godine u danskom Aalborgu.

Trajekt “Vanga” (1968., Norveška), koji trenutačno održava prugu između Pelješca i Mljeta, prodaje se za milijun kuna, dok je početna cijena “Borika” (1978., Kraljevica) znatno manja - 400 tisuća kuna.

Trajekt “Istra”, kapaciteta 800 putnika i 100 vozila, još od 1981. godine plovi pod zastavom “Jadrolinije”, a mnogima je ostao poznat i pod imenom “Balkanija”, pod kojim je plovio do 1992. godine.

“Vanga”, kapaciteta 400 putnika i 60 automobila, kupljena je 1985. godine namjenski za prugu Split - Stari Grad, ali je skromnom brzinom od 10 čvorova teško odolijevala potrebama pojačanog prometa.

Trajekt “Borik” mogao je ukrcati 210 putnika i dugo je plovio na zadarskom području, a u posljednje vrijeme održavao je linije prema šibenskim otocima.

Gordan ZUBČIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:33