StoryEditorOCM
Dalmacijainternet spojiO RODBINU IZ PROLOŠCA I DALEKE AMERIKE

Dropuljići se našli nakon 99 godina

Piše PSD.
28. lipnja 2009. - 13:19

Davne 1910. godine mladi i naočiti Jozo Dropuljić, jedan od tri sina Petra i Marte iz Prološca Gornjeg kod Imotskog, odlučio otići u daleku Ameriku trbuhom za kruhom. Iz daleke Pennsylvanije, gdje je dobio posao u rudniku, javio se ocu i majci tek jednom jedinom razglednicom. Pisao je kako se oženio Hrvaticom Rosom iz Bakarca kod Rijeke, s kojom ima sedmero djece.

Rodbina u Prološcu doznala je još da je 1936. Jozo poginuo u rudniku, tek kada je supruga mu Rosa 1937. došla u Hrvatsku. Nakon njezina ponovnog odlaska u Ameriku gubi se i veza domicilnih i iseljenih Dropuljića.

- Ovih dana proživljavam i ja i moja obitelj najsretnije dane u životu. Nakon 99 godina razdvojenosti rodbine ponovno smo se našli, zahvaljujući internetu i slučajnosti - veli nam Marinko Dropuljić iz Prološca, čiji je djed Marijan brat Joze Dropuljića.

- U posjet mi je došla upravo unuka jednog od Jozinih sinova, Doreena i njezina majka Dohna.

Marijanov bombarder 1942. srušen kod Kamenmosta

A njezin djed također se zove Marijan. A da ova priča bude još zanimljivija, Marijan je bio vrhunski pilot američkih zračnih snaga. Upravo 1942. talijanska protuzračna obrana, stacionirana kod Kamenmosta u blizini Imotskog, oborila je američki bombarder kojim je upravljao Marijan. A

vion je srušen u polje kod Kamenmosta i Marijan je odveden u zarobljeništvo, gdje je 1944. u razmjeni opet otišao u Ameriku. A bio je tek nekoliko kilometara daleko od očeva ognjišta, sa sjetom priča Marinko.

Dropuljići su doznali jedni za druge slučajno, jer je Marinkov susjed Ivan Dropuljić, radeći u Poljskoj i surfajući internetom, pronašao Doreeninu poruku kojom traži rodbinu u Hrvatskoj. I onda se klupko počelo odmotavati.

Doreena i njezina majka bit će desetak dana u Prološcu. Posjetili su Jozinu rodnu kuću iz koje je i počela ova priča. Vidjeli su i očarali se imotskim jezerima, kušali domaće prološke specijalitete...

- Ovo je sve za napisati veliki roman, ovo je sretan završetak jedne duge, duge priče. Sada se više nikada veze Dropuljića neće prekinuti - veli nam radosna Doreena i njezina majka Dohna, inače Amerikanka.

braco ćosić/epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:32