StoryEditorOCM
Dalmacijapovijesni revizionist

Hoće li fra Karlove kosti konačno počivati u miru? Kontroverzni svećenik fra Marko Bitanga dobio premještaj iz Zavojana

10. kolovoza 2018. - 16:34
zavojane_reportaza10-200618

Župnik Kozice i Zavojana fra Marko Bitanga premješten je odlukom splitsko-makarskog nadbiskupa msgr. Marina Barišića i na prijedlog fra Joška Kodžomana provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a na njegovo mjesto dolazi fra Dujo Jukić, dosadašnji župni vikar u župi sv. Ilije u Metkoviću, objavljeno je među dekretima o rezrješenjima i imenovanjima svećenika koji pastoralno djeluju na području Splitsko-makarske nadbiskupije.

Dekreti za dijecezanske svećenike stupaju na snagu 20. kolovoza, a Bitanga, nakon petnaest godina službe u Zavojanama i Kozici će na novu službu u Staševicu, u župu svetoga Anastsazija (Staša), salonitanskog mučenika.

Fra Marko je zadnjih godina u javnosti bio poznat po negiranju 'službene' povijesti o skončanju svog predšasnika fra Karla Ćuluma, za kojeg su povijesne knjige u komunizmu, ali i svjedočanstva preživjelih tvrdili kako su ga 26. svibnja 1943. pogubii ustaše.

Tako su antifašisti fra Karlu još 1961. postavili spomen ploču, a do danas obilježavaju dan njegove pogibije.

Fra Marka Bitangu to je iritiralo pa je godinama pokušavao dokazati kako su fra Karla zapravo ubili komunisti. Tvrdio je kako su partizanski dokumenti falsifikati, kako je spomen na fra Karla 'ploča laži' te kako je verzija od ustaškom pogubljenju izmišljotina unuka fra Karlovih ubojica.

Župnikove teze uznemiravale su mještane Zavojana, veliki dio bio je opredijeljen za partizansku priču o fra Karlovu skončanju, a jedan dio je podržavao i Bitanginu teoriju.

Možda će fra Karlove kosti sada konačno i pronaći mir, ma što da je istina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:40