StoryEditorOCM
DalmacijaSVJETSKI PRVACI U GLUPOSTI

Nevjerojatna 'sportska priča' iz Dalmacije: dok se cijeli svijet divi hrvatskim nogometašima, oni odnijeli branke s igrališta samo da djeca ne igraju na balun!

Piše Ivona Ćirak/Makarska kronika
20. srpnja 2018. - 18:14

Jeste vidjeli što je osvanulo na dječjem igralištu na sportskom, na ovim malim terenima?! Po meni to je sramota! Pa gdje djeca mogu igrati nogomet? Na igralištu na plaži ne mogu, jer ne smiju gaziti travu, na igralištu na Istoku nema mjesta, pored Srednje škole nema golova jer su se susjedi bunili, na sportskom ne smiju jer je zatvoreno, a sada ovo... Katastrofa!!! - stoji u javnoj objavi u Facebook grupi "Mame i tate s Makarske rivijere" koja je izazvala dosta komentara.

Idejom o komercijalizaciji jedinog dostupnog nogometnog igrališta za istočni dio grada, gdje se sat od 1. srpnja naplaćuje 95 kuna, otvorila se Pandorina kutija. Kao što u objavi na društvenim mrežama jasno stoji, djeca su s igrališta kod Srednje škole potjerana jer je pojedincima smetala buka, a ono godinama nesmetano služi kao supstitut za parking. Ljeto je vrijeme kad nema treninga, i dječaci zagrijani za nogomet nemaju ga gdje igrati, pa ne čudi da su se roditelji podigli na noge zbog uvedene naplate.

Na sreću, a tu se društvene mreže znaju pokazati kao vrlo efikasne, rješenje se naposljetku ipak pronašlo. Jedan će se teren "rentati", i to samo od 19 do 22 sata, a drugi će biti otvoren za djecu. Možemo zaključiti da je uistinu pohvalna brza i pozitivna reakcija na "protest". Međutim, pitanje je jesu li razlozi tome stav vlasti i uprave Sportskog centra da su nam djeca uistinu na prvome mjestu, ili se u ovih desetak dana pokazalo da stranci baš i nisu poludjeli za cage ballom.

Naime, na naše pitanje kako ide najam korištenja "kaveza", ravnatelj Ustanove Joško Kosović odvratio je neodređeno da je prekratak period za takve prosudbe, da bi na naše inzistiranje odgovorio kako "nešto upita ima".

I zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić ističe kako će vidjeti kako će sve to funkcionirati, pa ako ne bude išlo (interes i sukladno tome naplata, dakako), moguće da se od komercijalizacije potpuno odustane.

- Podsjetit ću na činjenicu da smo željeli napraviti dječje igralište i maknuti jedan teren, te smo dijelom imali namjeru komercijalizirati dva nova cage ball igrališta u ljetnom periodu od 1. srpnja do 1. rujna, kako bi se barem dijelom pokrio trošak održavanja, sanacije trave, bojanja, krpanja mreže... Također, od kada je napravljen prije nekoliko mjeseci, teren je cijelo vrijeme otvoren i besplatan, što sa starim terenom nije bio slučaj. U svakom slučaju, ideja je da se isproba, i ako ne bude funkcioniralo, nismo za to da se ide na komercijalizaciju pod svaku cijenu. U tom slučaju igrališta će biti otvorena non-stop i neće se ni kroz ta dva mjeseca ići na naplatu - kaže Nemčić.

Međutim, Manuela Puharić, majka Noe koji je lud za nogometom i koji svaki dan, osim po kiši, igra na balun, kaže kako je nekidan njezin sin igrao samo zahvaljujući činjenici da je neki stranac platio sat, pa se dječak ubacio.

- Moj sin tamo igra na balun već godinu i pol, tako da nije istina da je igralište prije bilo zatvoreno. Igrali su tamo i on i ostali dječaci, kao i dečki iz Zmaja, čak i prije uređenja. Nekidan su igrali samo zato je je stranac platio 95 kuna i pustio je našu djecu da igraju. Smeta mi to što ispada da se nigdje ne smiju igrati, svugdje smetaju. Na travi ne može jer je trava, na gornjem terenu ne može jer je zatvoren, a nitko se ne čudi što svi muškarci iz grada potpuno besplatno igraju na buće. Zog se nigdje ne naplaćuje, a nikoga ne šokira da djeca za sat baluna moraju platiti 95 kuna. Ovakva cijena nije u redu i drago mi je ako se stvarno odustalo od toga - rekla nam je Puharić koja je od nas dobila informaciju da se ide samo u djelomičnu komercijalizaciju.

Pitanje je tko će nadzirati, i tko će reći: djeca su domaća, neka igraju. Joško Kosović kaže da problema nema jer je uvijek jedan čovjek u poslijepodnevnim satima na održavanju, a glede rezervacija istaknut je broj mobitela. Dodaje kako su otvorili i pomoćni teren ispod dvorane, koji je za vrijeme "nogometne pauze" u smislu treninga dostupan i besplatan za svu djecu.

Činjenica je, međutim, da djeca s Dugiša i Istoka nemaju gdje igrati nogomet. Tužno je da je igralište kod Srednje škole pretvoreno u parking i da su uklonjeni golovi s jedinog mjesta na kojem su dečki mogli igrati na balun. Zašto? Zato jer je pojedincima, kaže Nemčić, smetala buka.

- Sjećam se, tada sam bio redar, da su gospodin i gospođa Franković u više navrata negodovali i na koncu su maknuti golovi, jer su inzistirali da djeca igraju do neke ure. Tko će djecu u 20 sati po ljeti potjerati s igrališta?! Oprečni su stavovi oko toga bili, bivša će se vlast sjetiti da su doživljavali pritiske zbog toga, i na koncu je samo pola igrališta u funkciji. Što se mene tiče, odnosno stava Grada, mi smo uvijek za dodatne sadržaje za djecu. Možemo ocrtati, dodati, sadržaje, zašto ne... - kazao nam je Nemčić.

Roditelji, mladi, članovi Mjesnog odbora Dugiš-Istok, evo crno na bijelo piše kako je Grad za to da se djeci s Dugiša vrati nogometno igralište. Ako se vršio pritisak kako bi se maknulo golove, zašto se ne bi pritiskalo i kako bi ih se vratilo natrag. A kućni red je poznat, premda je teško da bi dečkima palo na pamet igrati balun po "zvizdanu" od 14 do 17, kada je gradskom odlukom propisan poslijepodnevni mir.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:39