StoryEditorOCM
DalmacijaTIJESNA kuća

Roditelji apeliraju i najavljuju prosvjed: Dogradite vrtić, nećemo vozikat dicu! Puna su im usta demografske obnove, rada, poštenja, a figu drže iza leđa...

1. srpnja 2018. - 14:35
Političari su se 'naslikavali' na otvaranju vrtića, ali je prostor ubrzo postao nedostatan

Alo, jel Slobodna?

– Da, izvolite.

– Ma, imam problema s diteton.

– Samo kažite – "sokolimo" čovjeka s druge strane telefonske linije.

– Pri telefonu je Joško Šakić iz Žeževice. Evo san upisa sina u vrtić, tu u Šestanovcu, kad tamo umisto 25 dice, koliko broji jedna grupa, upisalo se njih 39, a prostora nema ni za ovu dicu koja su već upisana.

Upravo tako tekao je razgovor između potpisnika ovih redaka i ojađenog roditelja, oca četvero djece, koji ni sanjao nije da će ga ovih dana dočekati tolika gužva u predškolskoj ustanovi kada se prije dvije godine u Šestanovcu izgradio novi dječji vrtić.

– Nema se šta reć za vrtić osim da nema dosta prostora. Predviđen je za jednu odgojnu skupinu, ali potrebe su narasle. Umisto da se još kod planiranja izgradnje paralelno planiralo da će danas-sutra u mistu bit više dice, onda ne bi danas imali ovakve probleme. Pa bi li vi pustili svoje dite u prostoriju predviđenu za dvadesetak mališana u koju će se natrpat njih četrdeset? Sada nas šalju u dječji vrtić u Zadvarje, tamo, kažu, ima mista, a isti je i koncesionar, pa bi i dici bilo komotnije – ističe Šakić.

Naš sugovornik i ostali roditelji čija će djeca iduće jeseni krenuti u vrtić žele svoje mališane vidjeti u Šestanovcu, pa su za danas najavili prosvjed ispred predškolskog objekta.

– Je li sramota da pokraj vrtića u svom selu moran ić u drugo? Zašto kancelarijski prostor koji se nalazi na katu zgrade ne preurede za mališane pa ih ne bi tribali vozikat gori-doli? Opet nečije pogreške plaćaju nesritni roditelji. Šta se nije mislilo prije. Neki bi bili najsritniji da ovde nema nikoga, da se raselimo, ali njima za inat ćemo ostat i podizat svoje obitelji. Prilikom gradnje ovog i ovakog vrtića neki su glasno razmišljali da neće u njemu biti ni desetak dice, ali su se privarili. Ne valja kada nema dice, a još teže im je kada ima. Svi vode nekakvu pronatalitetnu politiku, puna su im usta demografske obnove, rada, poštenja, a figu drže iza leđa – ogorčeno će Joško Šakić.

Pozitivne demografske tokove pozdravlja Helena Zaradić, voditeljica privatnog Dječjeg vrtića "Vrtuljak" iz Splita koji u statusu koncesionara vodi predškolske ustanove u Šestanovcu i Zadvarju. Prema njezinim riječima, to su slatke brige koje će se riješiti na najbolji mogući naćin.

– Dio mališana čiji su roditelji zatražili šestosatni vrtićki program preusmjerit ćemo u dva kilometra udaljeno Zadvarje. U vrtićkoj ustanovi u Zadvarju imamo manje djece, tako da ćemo s djecom iz Šestanovca imati optimalan broj. Postoji mogućnost da kancelarijski prostor na katu vrtića u Šestanovcu prenamijenimo za djecu predškolske dobi, ali ta ideja treba dobiti stručnu potvrdu – kaže Zaradić.

U slučaju da svih 39 upisanih mališana ostane u Šestanovcu, dodaje naša sugovornica, uz dvije odgojiteljice zaposlila bi se još jedna. Sve su to pozitivni trendovi upravo onakvi kakve zagovara naša Vlada. Više djece, pa i radnih mjesta, sve se poklopilo, ali u potpori obiteljima malo toga "fercera".

'Ili će mališani u Zadvarje ili na gornji kat'
Kada su prije dvije godine šestanovačke vlasti izgradile novi vrtić, očito nisu ni sanjale da će mjesto koje u posljednjih 20 godina bilježi stalni pad broja stanovnika doživjeti baby boom. Iako je Općina izgradila vrtić, objekt svojom površinom očito nije dostatan za novu, povećanu generaciju.

– Mjesečno za rad vrtića izdvajamo 40 tisuća kuna. Povećanjem broja djece i taj iznos će rasti. Kada smo ga gradili, zbog tehničkih razloga nismo mogli graditi veći s obzirom na skučenost parcele. Kao investitori i vlasnici objekta, zajedno s koncesionarom pronaći ćemo najbolje rješenje kako za djecu, tako i za njihove roditelje. Vidjet ćemo hoće li djeca ići u Zadvarje ili će se predškolci preseliti na kat zgrade – naglašava općinski načelnik Pave Čikeš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:24