StoryEditorOCM
Dalmacijadvije akcije spašavanja

Bili su u stanju šoka: sretno okončana drama mladih turista koje je bura odnijela na pučinu u malom gumenjaku; Kod Hvara se nasukao jedrenjak pun Turaka i Novozelanđana

Piše PSD
29. lipnja 2018. - 19:22
LKST_20180629_1

Spasitelji sa splitskog i zadarskog područja imali su pune ruke posla. Kako doznajemo od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, sinoć je poduzeta jedna spasilačka akcija u Podvbelebitskom kanalu, a druga danas u hvarskom arhipelagu.

Gumenjak s dvoje njemačkih turista uočen je u Podvelebitskom kanalu kako pluta nošen vjetrom ui morskim strujama. Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) dojava je stigla u 21.30 pa je su u spasilačku akciju upućeni službenici Lučke ispostave Starigrad - Paklenica. Već u 21.40 presreli su gumenjak s kojega su evakuirali M.P. (rođen 1985. godine) i A.P. (rođena 1992. godine) te su ih oko 22 sata iskrcali u mjesnom autokampu, unutar Nacionalnog parka Paklenica. Osim što su bili u stanju šoka, nisu zadobili nikakve ozljede

U području Splitskog nadzora sigurnosti plovidbe jutros je u 10.10 sati prijavljeno nasukanje većeg plovila u prolazu Ždrilac kod Paklinskih otoka. Riječ je bila jedrenjaku 'Carolina', dužine 27 metara koji vije zastavu Sjedinjenih Američkih Država, a na njemu je bilo nekoliko članova posade, svi državljani Turske, i deset putnika, državljana Novog Zelanda.

U pomoć su im poslani službenici Lučke kapetanije Split i brodica tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalnih usluga spašavanja plovila na moru.

Dolaskom na poziciju ove pomorske nezgode, službenici LK Split ustanovili su da nema prodora morske vode u potpalublje niti onečišćenja mora te su u 14.30 odobrili odsukavanje broda, koji je nakon toga prepraćen u hvarsku luku, gdje se ima obaviti dodatni pregled broda i nadzor brodske administracije, u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nezgode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:03