StoryEditorOCM
Dalmacijasumnjive radnje

Upravni sud potvrdio: U Baškom Polju se sijao kriminal

16. prosinca 2017. - 21:21

Iz smeća za čiji odvoz državna tvrtka "Club Adriatic" nije plaćala račune Općini Baška Voda zasmrdjela je višemilijunska afera, a čini se da je dio trakavice slučaja "Agrokor". S tim je povezan i niz drugih, sumnjivih radnji u "Clubu Adriatic" koji trenutno prodaje državni Centar za restrukturiranje i prodaju.
Općina Baška Voda dobila je presudu protiv Ministarstva financija, na nju nema prava žalbe, a tužili su sumnjajući na nezakonite radnje u predstečajnoj nagodbi "Cluba", koji upravlja bivšim vojnim odmaralištima, pa se tri godine trebao brinuti i o kompleksu u Baškom Polju.
Valjda je turizam neisplativ posao – lako su dospjeli u predstečajnu nagodbu u kojoj su, kako možemo zaključiti iz riječi načelnika Joska Roščića i donesene presude, pokušali zaobići dugove prema Baškoj Vodi. U čemu je, izgleda, pomagalo i Ministarstvo financija.
Donesena je, dakle, presuda Upravnog suda u Zagrebu, sutkinja Ivana Horvat presudila je kontra države, čime bi u proračun Općine uskoro moglo sjesti 4,5 milijuna kuna. Toliko potražuju jer "Adriatic" nije plaćao ni komunalnu naknadu općinskom poduzeću "Gradina", ni boravišnu pristojbu Turističkoj zajednici, a načelnik Roščić tvrdi da su im čak izdavali i lažne mjenice.
– Na ime duga boravišne pristojbe, Turističkoj zajednici izdavane su lažne, nenaplative mjenice, što je kazneno djelo. U tome je značajnu ulogu imao fond za gospodarsku suradnju "Prosperus" čiji su suvlasnici, osim države, "Agrokor" i Erste banka. Vjerujem da je "Prosperus" u ime "Cluba Adriatic" sve to vodio. Izabrani su za strateške partnere, a zapravo ništa nisu ulagali osim što su sebi izgradili kućicu. Planirano je bilo da dobiju kompleks u Baškom Polju za 30 milijuna kuna, baš se "Agrokor" tu u početku zalagao da ulože još toliko i da ga prodaju za 200 ili 300 milijuna – tvrdi Roščić i dodaje da su presudom spriječili da profit pripadne njima, a da država izgubi. To je glava trakavice. Dalje se nastavlja logičnim pitanjem: odakle baš iznos od 30 milijuna kuna?

Oštećeni vjerovnici

– Procjena potraživanja vjerovnika tada je bila na 100 milijuna, a predstečajna nagodba predviđa da se 70 posto otpiše. Mi smo tužili da predstečajni postupak za "Club Adriatic" nije vođen sukladno zakonu i dokazali da smo u pravu. Potraživanja nisu bila kakva trebaju biti i bili bi oštećeni stvarni vjerovnici, a Baško Polje prodalo bi se ni za kakvu cijenu – odgovara Roščić. Usput dodaje da je bio prisutan kad su zainteresirane stranke "Clubu Adriatic" nudile puno veće iznose, a oni su ih odbijali.
– To bi netko ispod stola podijelio prilikom predstečajne nagodbe i nitko me ne može uvjeriti suprotno – zaključuje. Nije sad bitno što je on sam iz redova HDZ-a, ali odgovorno tvrdi da su se ove muljaže događale u vrijeme Milanovićeve Vlade i da je netko u Ministarstvu financija pokušavao doći do vrijedne državne imovine.
– Erste banka također je igrala dvostruku igru. Davali su kredite iako su već imali nenaplaćena potraživanja. Jasno se iz presude vidi da je bilo više elemenata kaznenih djela, da se radilo o fiktivnim potraživanjima, jer, i to smo usput dokazali, nema logike da je Hrvatski olimpijski centar "Bjelolasica" potraživao 25 milijuna od "Cluba Adriatic" kad je poslije toga išao u stečaj za milijun i 700 tisuća kuna – priča Roščić, a još nismo došli ni do sredine trakavice.

 

Za sada će ovom presudom država morati platiti i 337 tisuća i 500 kuna sudskih troškova, a da ne idu dalje s Općinom u sporove i da im odmah isplate 4,5 milijuna i eventualne kamate Roščić je predložio ministrima Marićima, Goranu i Zdravku. Predlaže da se vjerovnici naplate u stopostotnom iznosu, da se radnici zaštite i da se na javnom natječaju koji je u tijeku Baško Polje proda najpovoljnijem. Pitali smo načelnika zna li kako je "Club" na njegovu terenu poslovao zadnjih godina.
– Ostali su dužni svim vjerovnicima. Više od 120 milijuna kuna. Počevši od nas pa do trgovačkih društava s kojima su radili. Dužni su bili na sve strane, koristili su predizborna i postizborna vremena da bi donosili odluke koje im nitko nije kontrolirao – odgovara Roščić, pa za usporedbu opisuje kako je odmaralište disalo dok ga je vodilo Ministarstvo obrane.
Prodaja ispod cijene
– Zanimljivo, dok je njime upravljao MORH, poslovalo je pozitivno. Netko je to na brzinu to srozao. I to tako da je opteretio Baško Polje za kredite koji su se dizali za obnavljanje hotela u Crikvenici i objekata na Orebiću. Sve je to išlo na konto Baškog Polja, a ti su pojedini hoteli prodani za manje vrijednosti nego što se u njih ulagalo. I to je pitanje za DORH – nastavlja Roščić. Sad smo tek na 70 posto tijela trakavice.
Prije nego što je 2015. godine tužila, Općina je, tvrdi načelnik, pisala žalbe Ministarstvu financija, ali one su odbijene. Upozoravali su na nepravilnosti u samom predstečajnom postupku i da se on ne radi po zakonu, no uzalud. Ovom presudom uspjeli su dokazati da su bili u pravu, da su potraživanja bila izmišljena. Postavlja se pitanje na temelju čega su onda u ministarstvu odbili žalbu ako su im predlagali iste ove dokaze kao na sudu, ali dobro, idemo dalje po trakavici. Evo kakve veze imaju "Bjelolasica" i Baško Polje, te zašto presuda u korist Baške Vode ne utječe samo na njih.
– Tada su "Clubom" upravljali Ivica Prevolšek i Aco Balorda. U predstečajnom postupku na ročište se pozivaju svi vjerovnici, znači, 100 vjerovnika je 100 posto, a da bi se odluka mogla donijeti, mora je podržati više od 50 posto. "Club" nije imao 50 posto vjerovnika, nego su izmislili potraživanje od 25 milijuna da bi mogli imati tu natpolovičnu većinu. I tu su ubacili HOC "Bjelolasicu", o kojoj Državno odvjetništvo odavno traži dokaze. Pripojili su sve dugove Baškom Polju, njemu na teret, a DORH bi se trebao pozabaviti i ovim što su radili u Orebiću i Crikvenici. Ja sam im to osobno prijavio – kaže Roščić i rezimira presudu.
– Ovo je dokaz da je predstečajna nagodba oborena i da "Prosperus" nije strateški partner, nego da je pokušaj prijevare. Netko će platiti sudske troškove, a to nije Općina. Sankcije za "Club Adriatic" odredit će valjda ministri u svom resoru i DORH – zaključuje načelnik. I tu još nije kraj trakavice, jer ova presuda na koju nema prava žalbe pokreće pitanje poslovanja "Cluba Adriatic" u svim drugim odmaralištima. Koliko su uopće šanse da za nekoliko godina krenete prema stečaju ako vam država da na upravljanje uhodane komplekse i hotele na Jadranu?

Novi direktor bez komentara
Iz državnog Centra za restrukturiranje i prodaju, koji je raspisao javni natječaj za zakup "Cuba Adriatic", uputili su nas da se za sva pitanja obratimo upravi društva i direktoru Karlu Čuli. On pak kaže da je na toj funkciji tek nekoliko mjeseci, da ranije nije bio dio tvrtke i da nema baš nikakvog komentara na presudu:
– Ne znam što da kažem za presude koje se sad vraćaju na drugi stupanj Ministarstva financija. Nemam što komentirati. Postupci se pred Upravnim sudom nastavljaju, nije to jedina tužba, a što će biti, stvarno ne mogu predvidjeti.
U tijeku je drugi krug prodaje firme koji je nevezan uz taj postupak i nadamo se uspješnoj privatizaciji.
Kako gledate na to da se "Club Adriatic" optužuje za financijske malverzacije, pumpanja potraživanja?
– A ne bih to mogao komentirati...
Imate li komentar na izjave da je "Prosperus" strvinarski fond?
– Nemam, nemam komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:05