StoryEditorOCM
Dalmacijapočinje rekonstrukcija

Sat vremena vožnje od Splita do Solina uskoro će biti samo ružna uspomena? Od Božića 2018. zbogom semaforima kod bivšeg Mercatora

7. prosinca 2017. - 20:00

Počeli su pripremni radovi na rekonstrukciji raskrižja solinsko-splitske obilaznice i Mravinačke ceste kod trgovačkog centra "Mercator".

Posao su dobili po zajedničkoj ponudi tvrtke "Cestar" iz Splita i "Hering" iz Širokog Brijega (BiH), formalno preko svoje podružnice u Pločama, za 19,22 milijuna kuna, uključujući PDV. Partneri su im "Institut IGH" iz Zagreba za projektiranje i nadzor, te "Geokompas" iz Splita za geodetske radovi, a sve ide u istu, navedenu cijenu.

- Izvođač radova uveden je 30. studenoga, u posao na rekonstrukciji jadranske magistrale, denivelacije raskrižja magistrale s Mravinačkom ulicom - kazala nam je Tamara Pajić, iz Ureda za odnose s javnošću "Hrvatskih cesta", koje su objavile natječaj.

- Nakon uvođenja u posao izvođač će obavljati pripremne radove, bez većeg ometanja prometa, dok će značajniji radovi započeti nakon božićnih i novogodišnjih blagdana - najavljuju tako iz “Hrvatskih cesta”.

Planirano trajanje radova je dvanaest mjeseci od uvođenja u posao, a što uključuje i predvidivu obustavu radova za vrijeme trajanja turističke sezone.

Navedena obustava radova odnosi se na sve radove koji utječu na potrebu privremenih zatvaranja voznih trakova Magistrale odnosno ceste Solin-Split od 15. lipnja do 15. rujna.

Inače, druga valjana, ali neprihvaćena ponuda na natječaju bila je također zajednička "Poduzeća za ceste Split" s partnerima "Strabag" i "Geodetika", oba iz Zagreba, te "Pomgrad inženjering" iz Splita s ponudom od 19,88 milijuna kuna.

Građani Splita, Solina, Kaštela i drugih okolnih mjesta sigurno ne mogu dočekati početak projekata na rješavanju prometnih gužvi na ulazu i izlazu iz grada, jer pri većim zastojima i gužvama, u frekventnijim satima i danima, iz Splita se primjerice do Solina, zna putovati i skoro po sat vremena.

Kako smo već pisali, problem slabe protočnosti Jadranske magistrale od solinske Širine do Poljičke ceste u Splitu “Hrvatske ceste” planiraju rješavati u tri faze.

Prva faza bila bi izgradnja spomenutog nadvožnjaka, a drugu fazu činila bi izgradnja ulazne "rampe" s istočnog kolnika Ulice Zbora narodne garde u Splitu prema obilaznici u smjeru Solina i izgradnja "rampe" za izravan prilaz s obilaznice na Poljičku cestu, za što je pokenut postupak izrade projekata, dok su ishođenje građevinske dozvole i početak radova najavljivali u 2018. godini.

Treća faza bi bila rekonstrukcija raskrižja na Širini u Solinu za koje se izrađuje idejno rješenje, a potom slijedi izrada kompletne dokumentacije.

Riječ je, inače, o raskrižju koje je po prosječnom godišnjem dnevnom prometu, drugo najprometnije čvorište u Hrvatskoj.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:19