StoryEditorOCM
Dalmacijapočetak prijateljstva

Slovenski vatrogasci darovali vozilo kolegama iz Milne: 'Na ljetovanju su vidjeli prastaru opremu s kojom idemo na požarišta, pa su nam donirali svoju'

3. prosinca 2017. - 14:04

Dobrovoljno vatrogasno društvo “Milna” s Brača, bogatije je za novu opremu.

Postojećim vozilima pribrojit će tako navalno vozilo marke “Zastava 650”, kapaciteta 1900 litara, te pumpu kapaciteta 1600 litara vode u minuti.

Donacija je to koja im je stigla iz mjesta Sveta Ana u Sloveniji, a darovalo im je tamošnje dobrovoljno vatrogasno društvo PGD “Sveta Ana”.

- Sve se to dogodilo zahvaljujući Slovencima koji ljetuju u našem mjestu i koji su vidjeli kako se tijekom požara borimo s vatrom i kakva nam je oprema s kojom idemo na požarišta, te je njihovim posredstvom stigla ova donacija, veli nam Pavle Lekić, predsjednik DVD-a “Milna” koji je na ovoj funkciji otprije nekoliko mjeseci.

- A, oprema nam je “prastara”, situacija je kod nas s vatrogasnom opremom i vozilima kao i kod brojnih drugih naših dobrovoljnih vatrogasnih društava. Svaki požar izgubiš neku cijev, i dok se to sve ne riješi i ne nadoknadi, nemaš dalje sredstava za kupnju neke druge, isto tako potrebne opreme. Mi smo u DVD-u svi dobrovoljci, volonteri, jedino ljeti imamo četiri do šest sezonaca - govori Lekić.

'Njima staro, nama novo'

- Na dar smo znači dobili njihovo rashodovano vozilo, prešlo je nekih 15.000 kilometara, tako da je za nas kao novo, jako smo zahvalni našim kolegama iz Slovenije, sigurno će nam dobro poslužiti posebice za ljetnu sezonu. Vozilo su doveli o svom trošku, a na putu do Hrvatske im je pukla guma, tako da su nam i to sve promijenili i darovali - raduje ovaj čin bračke vatrogasce koji vele kako su njima na Braču, u Milni, najčešće intervencije šumski požari.

- Idemo naravno i na druga požarišta ako je potrebno, surađujemo i s drugim vatrogasnim društvima na Braču. Naš DVD ima 25 članova, a 15-ak nas u prosjeku bude za odlazak na intervencije.

Ovom prigodom stiglo nam je inače u posjet i devet članova spomenutog slovenskog DVD-a, među njima i njihovo vodstvo. Tako su nam uručili donaciju, ali smo i dogovorili daljnju suradnju na razini društava, a vjerojatno i širu suradnju naših mjesta, te nastavak donacija. Ovo je, dakle, početak, našeg prijateljstva - zaključuje Lekić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:54