StoryEditorOCM
Dalmacijaberićetne babine

Niz poticajnih mjera: novorođene Imoćane Grad će nagraditi s 1000 kuna

20. studenog 2017. - 00:12
imotski

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Imotskoga uz prvo čitanje proračuna za 2018. donesena je i Odluka o socijalnoj skrbi.

Dokument koji je izradila gradska uprava u suradnji s Centrom za socijalnu skrb obuhvaća najranjivije društvene skupine, od djece, pa do starijih i bolesnih osoba. Financijski je taj projekt "težak" 850 tisuća kuna.

Poseban naglasak je na djeci, pa će Grad isplaćivati roditeljima naknadu za prvo i drugo novorođeno dijete u iznosu od 1000 kuna, a za treću i svaku daljnju bebu u obitelji po 2000 kuna. Također, pravo za 100-postotno sufinanciranje cijene boravka u vrtiću ostvarivat će djeca invalida Domovinskog rata i civilnih invalida s utvrđenim stupnjem oštećenja između 80 i 100 posto, te mališani bez oba roditelja, dijete čija obitelj ima rješenje o pravu na zajamčenu minimalnu (socijalnu) naknadu, kao i treće i svako daljnje dijete iz iste obitelji koje u isto vrijeme pohađa predškolske programe.

Iz gradske blagajne sufinancirat će se polovina cijene vrtića za djecu invalida Domovinskog rata i civilnog invalida s utvrđenim stupnjem oštećenja od 50 do 80 posto, mališan s teškoćama u razvoju koji ima rješenje nadležne komisije ili Centra za socijalnu skrb, zatim polaznici koji su na smještaju i skrbi u udomiteljskoj obitelj, te dijete samohranog roditelja. Također, lokalna vlast će izdvojiti i dio novca za besplatnu prehranu učenika u osnovnim školama, te za kupnju osnovnoškolskih udžbenika za djecu iz ugroženih obitelji koja nisu stekla ta prava na neki drugi način.

Mislilo se i na djecu s teškoćama u razvoju, pa će tako Grad sufinancirati terapijske usluge u iznosu od 50 ili 80 postocijene svake usluge. Pravo na subvenciju terapijskih usluga može ostvariti dijete kojemu je potreban neki vid terapije, a nije ga u mogućnosti ostvariti bez plaćanja od strane roditelja. Da bi se ta mjera iskoristila potrebno je da dijete ima liječničku preporuku o vrsti i trajanju terapije, te da je pružatelj usluge ovlaštena tvrtka s kojom će Grad sklopiti ugovor.

Gradski vijećnici suglasili su se i da se svim korisnicima zajamčene minimalne socijalne naknade isplaćuje i potpora za troškove stanovanja - komunalije, vodu, električnu energiju i najamninu. Porezni obveznici će za svoje siromašnije sugrađane posredno djelomično ili u cijelosti plaćati račun tvrtki koja pruža spomenute usluge.

Predviđene su i jednokratne pomoći za građane koji se nalaze u financijskim teškoćama i nisu u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe. U odluci su se propisale i naknade za umirovljenike s niskim primanjima, pomoć kod nabavke ortopedskog pomagala za osobe s invaliditetom, pomoć i njega u kući za starije, te pomoć osobama s invaliditetom. Da bi netko ostvario sve ove naknade koje je Grad predvidio svojom odlukom potrebno je podnijeti zahtjev i traženu potrebu potkrijepiti određenom dokumentacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:58