StoryEditorOCM
Dalmacijada ili ne termoelektrani?

Žestoka bitka za Peruću trajala je punih šest sati, završilo je - bez konačne odluke

7. studenog 2017. - 00:44

Nakon šest i pol sati sati rasprave, pitanja, upita, prozivki i provociranja, a sve na temu gradnja DA ili NE termoelektrane Peruća, pred vijećnike Splitsko-dalmatinske županijske Skupštine stavljena su na glasovanju dva dokumenta.

Oba dokumenta su protiv gradnje ovog postrojenja na rijeci Cetini, no jedan je dobio "prolaz" od vijećnika, dok drugi – nije.

Naime, deklaraciju vijećnika "Mosta" protiv projekta izgradnje, uz proglašenje jezera Peruća i rijeke Cetine strateškim dobrom te brisanje projekta termoelektrane iz svih prostornih planova, od prisutnih 44 vijećnika, samo 14 oporbenjaka je bilo "za".

Dok je predloženi zaključak župana Blaženka Bobana usvojen, uz 35 glasova "za" i njih devet "suzdržanih".

- Ovaj zaključak znači da primarno moramo razvijati zelenu energiju. U županiji imamo iz hidro izvora instalirane snage od 961,35 MW, a po predviđanjima i planovima HEP-a, bez privatnih investicija, može se instalirati još dodatnih 1702 MW snage. Za sada je NE termoelektrani! - decidiran je bio župan Boban.

No po usvojenom zaključku, ako sutra Hrvatska ne bude energetski neovisna, opet se može nastaviti sa gradnjom Peruće.

- Ovaj zaključak nije obvezan ni Vladi, a ni investitorima, tek je zaključak tematske sjednice. Što se tiče brisanja iz županijskog prostornog plana, to je procedura koja traje dvije do četiri godine – pojasnio je dalje župan Boban.

No barem su svi vijećnici sada detaljno upoznati sa planiranjem, studijama utjecanja na okoliš, količini energije, megavatima, protocima vode, zagrijavanju i inih detalja koji čine pripremu zahtjevnog projekta...

- Župan možda misli da je to štetan projekt no ne i njegova stranka, pa je ovo je sada nemušto izvlačenje iz ove situacije. Danas smo nedvojbeno utvrdili kako je KKPE Peruća štetna! Projekt je napravila tvrtka "Elektroprojekt" kojoj je HEP bio naručitelj, a sada je ta tvrtka suinvestitor.

Radi se o čitavom nizu upitnih situacija. Klasična privatizacija dobiti, a socijalizacija gubitaka. Dobit je preko poticanja cijene električne energije koju plaćaju građani, a socijalizacija gubitaka sve ono što će negativno utjecati na zrak, tlo, vodu i HEP kao energetsku kompaniju – mišljenje "mostovaca" iznio je Ante Čikotić.

Naime, tijekom šestosatne sjednice, odnosno upoznavanje vijećnika sa problematikom, stručnjaci su svi složni bili u jednom: Sve je u graničnim vrijednostima - nema nikakvog utjecaja na okoliš, ni zagrijavanja vode, ni zagađenje zraka, kao ni tla i poljoprivrednih nasada, te ni utjecaja na ljudsko zdravlje!

Čuli su se mnogobrojni argumenti zašto odobriti projekt od četiri sastavnice: kombi kogeneracijska plinska elektrana (KKPE) Peruća, pa spojni plinovod Dugopolje-Peruća, te dalekovod Hrvace-Konjsko u dužini od 25 kilometara te reverzibilna hidroelektrane Vrdovo.

Prvo od Marijana Štulca, glavnog projektanta, pa voditelja Studije utjecaj na okoliš Ivana Vučkovića, te Tarzana Legovića, Gorana Gašparca, Ferde Bašića, Anamarije Matak, pomoćnice ministra zaštite okoliša i energetike, Marinka Zeljka, Miće Klepe, Mladena Zeljka, Borisa Draženovića, Hrvoja Krhena, Marka Lovrića.

Doktorica Bojana Mahmutović iznijela je podatak kako bi stanovnici njih 3720 koliko ih živi unutar 10 kilometara oko postrojenja, imali tek 5 sati manje života zbog bolesti dišnog sustava, odnosno teoretski bi bilo zbog te bolesti hospitalizirano jedna osoba u 38 godina, a zbog bolesti krvožilnog sustava jedna osoba u 68 godina.

Dok je profesor sa FESB-a Ranko Goić iznio omjer potrošnje energije u Hrvatskoj. Podatke zašto NE KKPE Peruća iznio je profesor Iva Šimunović, te predstavnici inicijative "Javno je dobro" Vladimira Maskarel i Željan Jurlin.

- Peruća i Cetina su najveći nacionalni resurs pitke vode, 570 milijardi litara, koje treba zaštiti! Barem smo dobili političku poruku premda malo umotanu u celofan – kazao je Mislav Cvitković, stručnjak Instituta "Ruđer Bošković" no sada privatna osoba koja podržava građanske inicijative.

Saborski zastupnik Miro Bulj, novinarima je otkrio kako je ispod ove priče u stvari pogodovanje privatnom interesu Zorana Burića, supruga ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić. I to za gradnju reverzibilne elektrane gdje će iskorištavati Cetinu isključivo za privatni interes, bez utjecaja i vlade i naroda.

- Predsjedavajući Petroslav Sapunar se ponaša kao faraon, pa ni našu deklaraciju o Perući, koja je jedina proceduralno po Poslovniku napravljena i službeno dana prije mjesec dana, nije uvažio. Ovo vam je sve umivanje situacije, odgađanje i premošćivanje dok ministrica Martina Dalić ne donese da strateški projekt može biti reverzibilna hidroelektrane Vrdovo.

Što Burić zna ima godinu dana unaprijed! Pa ljudi moji ovo je zločinački projekt, to je veleizdaja! Gdje novac zveči, pravda ječi!

Konkretan je bio Mate Rebić tvrdeći kako su direktori HEP-a naručili projekt od "Elektroprojekta" još 2010. godine, kojeg su platili iz kase HEP-a, pa su pojedini direktori od njega odustali, da bi sada u istom projektu kojeg radi privatnik, opet bili prisutni, neki kao suvlasnici, neki kao stručnjaci.
 

Prosvjed uoči sjednice

Uoči sjednice o gradnji termoelektrane na Cetini u sklopu projekta "Vis Viva", održan je prosvjed četrdesetak građana okupljenih u građanskim inicijativama "Javno je dobro" i "Ne daj se Cetino". Žvižducima su dočekali župana Blaženka Bobana i dožupana Antu Šošića, tražeći i od njih da ovom projektu ne daju - zeleno svjetlo.

Objašnjavajući kako je štetan za cijeli Cetinski kraj, i to ne samo ekološki koliko i financijski, jer se bogastvo voda prepušta investitorima koji će sutra građanima proizvedenu energiju iz prirodnih resursa naplaćivati - peterostruko skuplje!

Za sada je sakupljeno skoro 25.000 potpisa nezadovoljnih građana koji žele zaustaviti "Vis Viva" projekt.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:58