StoryEditorOCM
Dalmacijaapokaliptični prizori

Pogledajte kako danas izgleda nekad velebni kompleks na Hvaru: 'Beogradsko' odmaralište u slikovitoj uvali sad je opustošena ruševina i to zahvaljujući - državi!

3. studenog 2017. - 11:07

Nekoć po svemu uzorno Dječje odmaralište i oporavilište grada Beograda u slikovitoj uvali Zenčišće kod Jelse i ovo je ljeto dočekalo kao ruševina opustošena krađama i raznim oblicima destruktivnih ponašanja.

Ono je, dakle, jedno veliko ruglo i potencijalni izvor zaraze na istočnom ulazu u poznato turističko odredište. Naravno, gosti se čude i pitaju zašto toliki potencijal nije u funkciji, zašto ondje nije zaposleno barem 100-tinjak radnika...

Spomenimo i to da se tračak nade u bolju budućnost tog objekta pojavio prije nekoliko godina kada ga je za 6,25 milijuna eura od Direkcije za imovinu Republike Srbije kupila tvrtka "Jadranska ulaganja", u vlasništvu Danka Končara. Njegov sin Nenad tada je gotovo samozatajno u taj projekt najavljivao dodatna ulaganja od 30 milijuna eura i zapošljavanje 150 do 200 radnika, što je na škoju prihvaćeno zaista s velikim odobravanjem.

Međutim, takvoj vrsti transakcije usprotivila se Republika Hrvatska ne dopustivši im pravo stjecanja vlasništva, pa je s vremenom pokrenuta inicijativa da se bivše odmaralište barem da u zakup na određeni broj godina. S tim se u to vrijeme složila i Općina Jelsa, jednostavno jer se drugo rješenje nije moglo iznaći, govorilo se o roku od 40 ili 50 godina, ali nikome nije jasno kome bi se isplatilo uložiti toliki novac u objekt na koji se ne može uknjižiti.

Krajem 2015. u tadašnjem Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) rekli su nam da je riječ o imovini u vlasništvu RH, te da su u tijeku pripreme za pokretanje postupka davanja u zakup tih nekretnina, putem javnog natječaja. Dakle, njime su se trebali definirati uvjeti i početna cijena, sve sukladno Zakonu o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, ali, nažalost, opet se ništa nije dogodilo.

Znamo da je u međuvremenu osnovano Ministarstvo državne imovine i da broji 196 zaposlenika, na čijem je čelu Goran Marić, dok je premijer Andrej Plenković do sada više puta naglašavao da je to učinjeno u smislu aktiviranja i kvalitetnijeg upravljanja državnom imovinom. Stoga smo novoustrojenom tijelu državne uprave i postavili upit čini li se štogod da bi ovo odmaralište napokon, nakon, čak, 22 godine, doživjelo svoju renesansu.

Odgovor smo čekali punih 10 dana, ali je zato zaista koncizan – Novim Zakonom o upravljanju državnom imovinom bit će predviđena mogućnost davanja u višegodišnji zakup takvih nekretnina (čl. 60 st. 1. prijedloga Zakona). Novi Zakon je u proceduri donošenja, a hoće li Jelšani od toga osjetiti ikakvu korist vidjet će se uskoro, ali u svakom slučaju ne bi bilo lijepo da u pogledu ovog odmarališta dočekaju novu turističku sezonu bez vrlo ozbiljnih i svrhovitih promjena.

A što kažu građani:
Dane Parlov (56) iz Jelse, prometni tehničar:

– Premda već godinama radim u inozemstvu, a redovito s obitelji ljetujem u rodnoj Jelsi, reći ću samo da sam doista razočaran stanjem bivšeg "beogradskog" odmarališta u Zenčišću. Naprosto ne mogu vjerovati da novouspostavljena Republika Hrvatska kroz više od dva desetljeća nije pronašla načina da se taj prije veoma opremljeni objekt stavi u funkciju. Mediji su objavljivali da je za kupnju bilo više zainteresiranih, među njima i naš proslavljeni košarkaš Dino Rađa, pa se pitam zašto to nije prodano, zašto nekom nije dano u dugoročni najam i slično, osobito što je sasvim jasno da bi od toga konkretne koristi imala ne samo država, nego i Općina Jelsa.

Nikša Bojanić (58) iz Jelse, konobar:

– U uvali Prapratna kod Jelse naslijedio sam roditeljsku kuću, pa gotovo svakodnevno tamo-amo putujem pored bivšeg "beogradskog" odmarališta u uvali Zenčišće. Odmaralište koje je za moje mladosti na 8400 četvornih metara zemljišta imalo brojne sadržaje danas je velika ruševina i smetlište, o čemu ponajbolje svjedoče gotovo apokaliptični prizori koje svakodnevno promatramo, ne samo mi domaći, nego i furešti. Čuli smo i da je ova imovina prije nekoliko godina bila kupljena od Republike Srbije, najavljivana su golema dodatna ulaganja i stotine novih radnih mjesta, ali od toga, nažalost, nema ništa. Stoga od naše države očekujemo dobro promišljene korake da bi se nešto u tom smislu pokrenulo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:52