StoryEditorOCM
Dalmacijapriča o uspjehu

Dok mnogi napuštaju Hrvatsku, ona se iz inozemstva vratila na rodni Brač i pokrenula posao: htjela je pružiti sigurnost svojoj bebi, a onda su druge mame poludjele za njenim izumom!

25. listopada 2017. - 15:45

Ameriku sam našla na Braču! Vratila sam se na otok bez posla, bez prihoda, nakon dvadeset i pet godina rada u Italiji u krojačkoj struci i užasnih uvjeta rada, i naišla na predivne poslodavce koji vas pitaju "Kako ste?", "Jeste li dobro?" - gotovo sa suzama u očima govori Ina Bedalov, djelatnica firme "Dada&Rocco" smještene u Supetru, dok kroji zaštitne navlake za rešetke dječjih krevetića.

Iako skučen, maleni prostor u kojem gospođa Ina radi prepun je boja i pozitivne atmosfere. U tih nekoliko kvadrata protekle dvije godine nastaju mekani, plavičasti, sivkasti, ružičasti, bijeli i drugi nježni dodaci za miran dječji san, a šest žena predano kroje, šiju, slažu, biraju uzorke i pakiraju konačni proizvod u zgodne kartonske kutije, ukrašavajući ih vrpcom.

Sve s osmijehom kakav mogu imati samo zadovoljne osobe, a najveći ipak pripada 29-godišnjoj Daniri Glavinić, osnivačici brenda "Dada&Rocco", koja je rođenjem svog prvog djeteta došla na ideju izrade zaštitnih navlaka.

- Kad se moj Rocco rodio prije šest godina dobio je konvulzije. Kupila sam onu zaštitu za krevetić, ali bi ga to skroz zatvorilo, nisam ga mogla vidjeti. Skinula sam jednu stranu zaštite, ali je onda on lupao u rešetke, pa sam došla na ideju da bi za ovaj problem bilo najidealnije da se izrade zaštitne navlake od spužve za svaku rešetku kako bi štitile djetetovu glavicu od udaraca u krevetić, a imate nesmetan pogled na dijete u svakom trenutku.

Rekla sam to mami i ona je odmah sjela za mašinu i cijelu noć crtala i krojila. Bilo mi je tada čudno kako se nitko prije toga nije sjetio!

Nakon toga su prijatelji koji bi nam došli u posjet bili oduševljeni navlakama i tako je krenulo. Ideja se razvijala, čekali smo papire za pokretanje brenda i prije dvije godine krenuli u sve ovo. Stavila sam to na Facebook i odmah znala da će ljudi kliknuti jer je proizvod stvarno dobar i koristan, a i lijepo izgleda.

Prvu godinu radila mi je samo Marcela, a sada ih je šestero. Ima mjesta za još četvero, ima se šta radit, pa nek se slobodno jave. Jako je teško naći krojačicu, na otoku pogotovo. Ove žene mi zlata vride! - vedro će Danira, koja je nakon navlaka proširila asortiman proizvoda, pa je došla na red i dvostrana posteljina, mekana i prozračna, izrađena od najboljih, sto posto pamučnih materijala.

- Svaki komadić naše posteljine ručno je izrađen i u svaki dio je uloženo puno truda i ljubavi. Svi su unikati jer se rade po narudžbi, kako kupac izrazi želju. Pazimo da je sve hrvatsko, od kartonskih kutija, trakica, do tkanina iz Čateksa - kaže Danira, koja je zaštitne navlake za rešetke krevetića zaštitila pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo uz pomoć Društva inovatora "Diatus" iz Splita.

Ugodno se iznenadila kada je prije dvije godine za svoj izum sigurnih navlaka dobila srebrnu plaketu na Međunarodnom sajmu inovacija ARCA, gdje joj je konkuriralo 150 izlagača, a još nije ni pokrenula posao.

- Među njima su bili Bosch, Končar i drugi, a ja tamo došla s takoreći spužvama i dobila priznanje. Bila sam stvarno iznenađena. Tek tada sam shvatila da to više nije samo spužvica za moju bebu nego proizvod koji može pomoći svim drugim bebama - priča nam Danira ili Dada, kako su je od milja zvali dok je kao dijete aktivno igrala tenis.

U ovoj majčinsko-poduzetničkoj priči otišla je korak dalje - uz pomoć mame Simone Fabijanović napisala je projekt i dobila sredstva iz europskih fondova za proširenje proizvodnje i kupnju strojeva.

- Već su nam i ona nedostatna budući da ćemo proizvodnju još morati proširivati jer za sada potražnja premašuje proizvodnju. Imamo distributera za Sloveniju, ali imamo potražnju za našim proizvodima iz cijele Europe i Amerike. Za sada prodajemo samo preko interneta - dodaje mama Simona, pokazujući nam nježne navlake, ogradice, posteljinu i novi proizvod - baby nest (gnijezdo), odnosno male "paketine" za bebice. Bit će to pravi hit među roditeljima i onima koji traže ideju za babine.

Simona je zbog povećanja potražnje za proizvodima Dada&Rocco prije mjesec dana prepustila posao ravnateljice škole kolegici u Postirama i okrenula se privatnom poslu sa kćeri. U firmi je zadužena za financije i realizaciju projekata, dok se Danira brine oko razvoja proizvoda i marketinga. Za sve ostalo se dogovaraju se zajednički.

Uz ovaj posao Danira svako malo pogleda i svoju dvomjesečnu bebu. Čujemo kako je dan nakon poroda iz rodilišta ugovarala poslove, a nakon petnaest dana već je počela raditi osam sati dnevno, pa i više.

- Istina. Radim bez prestanka jer kad ste privatni poduzetnik ne možete uzeti porodiljni ni bolovanje. Sreća da dojim pa to puno olakšava brigu oko bebe. Mama i ja imamo veliku podršku naših supruga koji nas u svemu podržavaju, kao što smo mi njih godinama podržavali u njihovim poslovima.

Ja sam svog Josipa pratila po Europi zbog njegove košarkaške karijere, a mama je dala podršku tati kad je ostao bez posla i odlučio krenuti s privatnim poslom s autodijelovima. Bilo mi je smišno kad je tata rekao da nikad ne bi pomislio kako će se uz njegove dijelove za auto naći posteljina za bebe - veselo će Danira, dok proviruje kroz prozor ispred kojeg na suncu tata Josip čuva bebu, nakon odrađenog treninga s košarkaškim nadama Brača.

Lijepo im je, kažu, tu na otoku nakon svih inozemnih adresa koje su prošli kao mladi sportski par. Daniri se mnogi čude, kaže, bolje bi joj bilo na kopnu, primjerice u Dugopolju, ali ona je zadovoljna rodnim Bračem i svojim radnicama Inom, Čehinjom Marcelom udanom Marović, Ivonom Jadrijević koja je nedavno završila modni dizajn i sama se javila Daniri, te Majom Škrbić koja je i sama radila kao krojačica, no obrt je morala zatvoriti zbog jeftine robe iz Kine.

- Imamo veliku sreću što su nam se javile vrijedne radnice koje omogućavaju da našim kupcima isporučujemo kvalitetne proizvode jer to nam je važno. Ove žene zaista znaju raditi, spretne su s mašinom i prava je šteta što nema više krojačica.

A posla se, kao što vidite, nađe kad se hoće. Uz kvalitetu koja nam je prioritet, cilj nam je našim proizvodima unijeti veselje u domove naših kupaca. Uostalom, sve ovo je krenulo iz ljubavi, iz novog života - zaključuje Danira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:46