StoryEditorOCM
Dalmacijanevrijeme prouzročilo kaos

Bura lomila vodiče dalekovoda i rušila stabla

24. listopada 2017. - 16:06

Kiša s burom koja je tijekom noći na utorak imala olujne udare te snježna vijavica na vrhovima Kamešnice, Svilaje i Dinare, ali bez stvaranja bijelog pokrivača, obilježja su (ne)vremena u Cetinskom kraju zbog čega je došlo do kvarova na elektro-mreži i lomljenja stabala.

Jaka bura počela je puhati oko pola noći. Snažni udari vjetra uzrokovali su kvarove na 10-kilovoltnim dalekovodima koji su elekltričnom energijom opskrbljivali Hrvace, Zelovo, Satrić, Potravlje, Maljkovo, dio Vrlike i vrlička naselja Ježević i Garjak.

Uz to je evidentiran veliki broj prekida elektro-vodiča na niskonaponskoj mreži radi čega su bez struje ostali pojedini zaseoci ili samo obitelji.

Od ranih jutarnjih sati na teren su izišli monteri sinjskog pogona "Elektrodalmacije" koji su do prvih poslijepodnevnih sati uspjeli popraviti sve 10-kilovoltne dalekovode osim onih koji napajaju Zelovo i Garjak, na čemu još rade. Udari bure polomili su veći broj stabala.

Tako je odmah poslije pola noći jedno slomljeno stablo palo na kolnik Splitske ulice, koja je dio državne ceste DC – 1 Split-Zagreb. Brzom intervencijom vatrogasaca stablo je izrezano i uklonjeno s kolnika pa je promet normaliziran.

Srušena stabla izazvala su kraće zastoje u prometu na nekoliko sinjskih ulica, ali su i ona uklonjena pravovremenom intervencijom djelatnika "Čistoće Cetinske krajine".

Jaki udari bure nosili su i crijep s izloženih obiteljskih kuća čiji su se vlasnici silom prilika u utorak pretvarali u krovopokrivače. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:36