StoryEditorOCM
Dalmacijaušteda vremena

Kaštelanima uskoro svi 'šalteri' na jednom mjestu: 'Dobro su se sitili, bit će to odlično'

21. listopada 2017. - 16:38
kastel_sucurac3-121017

Uskoro bi u Kaštel Sućurcu, na jednom mjestu, trebale biti smještene sve ispostave državnih institucija kako bi se građanima olakšalo rješavanje administrativnih poslova.

Na taj bi način napokon došao kraj dugogodišnjem "obijanju" šaltera koji danas djeluju na raznim lokacijama pod Kozjakom, koje su redom u privatnom vlasništvu pa se iz džepova poreznih obveznika izdvajaju znatni iznosi za najamnine. Od Kaštel Starog, gdje je Centar za socijalnu skrb, preko Kambelovca, gdje su ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pa do policije, koja se preselila uz stanicu za tehnički pregled vozila ispod Magistrale u Sućurcu.

Zamjena za privatne kvadrate trebala bi biti zgrada nekadašnje Kemijske škole u Sućurcu, površine oko 1300 metara četvornih, u kojoj su već dulje vrijeme dio svoje nastave odrađivali studenti Kemijsko-tehnološkog fakulteta iz Splita, a nalazi se uz samu zgradu gradske uprave. Ta ideja uskoro bi trebala ugledati svjetlo dana, a već je poznato da će sigurni korisnici novih prostora biti Centar za socijalnu skrb i županijska razvojna agencija "Rera SD".

Zajedno s dijelom zgrade gdje sada rade Crveni križ, Katastar i političke stranke, dobilo bi se do 3000 kvadrata za novu namjenu. Nakon rekonstrukcije, gdje bi se postojeća dvorana za vježbe podijelila u tri etaže, to bi donijelo još dodatnih oko 1000 metara četvornih.

Lokalna vlast pokazala je interes za takvo rješenje, ali na potezu je – država.

– Bivši gradonačelnik Ivan Udovičić i njegovi suradnici započeli su razgovore i pregovore s čelništvom Kemijsko-tehnološkog fakulteta, a mi smo ih nastavili s fakultetskim dekanom Igorom Jerkovićem. Dogovoreno je da će oni svu opremu iseliti tijekom ovog mjeseca u splitski sveučilišni Kampus. To je uvod u svojevrsnu primopredaju zgrade, pri čemu će Grad Kaštela postati njezin vlasnik. U stalnim smo kontaktima s predstavnicima javnih ustanova koje djeluju u gradu i cilj nam je objediniti sve njihove ispostave u tom prostoru kako bi bili na usluzi građanima. U bivšu zgradu Kemijske škole mogla bi se preseliti i cijela Policijska postaja Kaštela, ali o tome će odlučivati Ministarstvo unutarnjih poslova. Također, tu bi svoje mjesto mogao imati i Prekršajni sud, što bi poboljšalo uvjete u kojima danas radi – kazala nam je Jadranka Matok Bosančić, kaštelanska dogradonačelnica.

– Ma nego šta, sve to triba ovde dovest. Nekidan san išla u policiju za dokumente. Pa ajde kupuj taksene marke na jedno misto, pa se vraćaj u poštu koja je par kilometri dalje, pa opet nazad na policiju. Druge stvari da i ne govorin. To će bit odlično ako se napravi – kaže nam Mara Botić, s kojom smo razgovarali ispred sjedišta gradske uprave.

Program energetske učinkovitosti

– Projekcije potrebnih sredstava radimo, no nije utvrđen konačni iznos za realizaciju projekta. Nastojat ćemo iskoristiti mogućnost sufinanciranja dijela investicije iz programa energetske učinkovitosti, poput prozora, vrata, krovišta i fasade. U financiranje ostalih troškova trebaju se uključiti i budući korisnici, a zauzvrat bi im Grad osigurao dugoročno korištenje bez naknade – istaknuo je gradonačelnik Denis Ivanović.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:47