StoryEditorOCM
Dalmacijasvaka čast

Vrgorac ukinuo financiranje stranaka novcem građana: lokalnom SDP-u na račun uplaćeno dvije kune, a HDZ iz proračuna dobio za jednu malu kavu s mlijekom

20. listopada 2017. - 23:00

Teško vrijeme za političare, prijatelju moj. Eno im u Vrgorcu, sukladno odlukama Gradskog vijeća – za rad stranaka dijele siću. Vladajuća Nezavisna lista mladih dobit će tako za ovaj mjesec sedam kuna, što znači da svi zajedno imaju za jednu kavu, a HDZ niti toliko – samo 6,30!

SDP-ovcima, sukladno malom broju vijećnika – pripadaju tek dvije kune i 10 lipa! Summa summarum, Grad Vrgorac će za rad političkih stranaka trošiti cijelih 15 kuna i 40 lipa mjesečno, što znači da svi zajedno – desni, lijevi i nezavisni – mogu na coca-colu, ali tako da svatko ponese slamku.

– Meni je bivša HDZ-ova vlast ostavila Grad u milijunskim dugovima, pa drugog izbora nije ni bilo. Prije smo što na vijećničke naknade, koje sada simbolično iznose kunu, što na novac za financiranje političkih stranaka, trošili oko 230 tisuća kuna godišnje, a to su troškovi dvaju projektnih dokumentacija – ilustrira mladi gradonačelnik Ante Pranić koliko je novca uštedio poreznim obveznicama jer je s kolegama odlučio da svi zajedno rade za opći interes, a ne za vlastiti džep.

Kupuju laptope

– To što više nema vijećničkih naknada, znači da ćemo uštedjeti novac za laptope koje ćemo podijeliti vijećnicima kako više ne bismo printali službene materijale. I tu ćemo na troškovima tonera i papira ušparati par tisuća kuna godišnje – objašnjava Pranić.

Na pitanje znači li to da se ovom odlukom stranke tjeraju prema crnim fondovima, prema financiranju ispod stola, Pranić veli da je upravo obrnuto – ova odluka, ističe ponosno, pridonosi jednakopravnosti stranaka.

– A zašto bi one stranke čiji predstavnici sjede u Saboru, županijskim skupštinama, gradskim i općinskim vijećima, dobivale novac za politički rad i tako bile u prednosti pred onima koji nemaju tu mogućnost? – odgovara protupitanjem Pranić i napominje da je zakon kojim se uređuje financiranje političkih stranaka jasan i da ono mora biti transparentno do zadnje lipe.

– Da apsurd bude veći, sada gradski vijećnici HDZ-a iz prošlog saziva tuže Grad Vrgorac jer im njihova vlast u prošlome mandatu nije isplatila sve vijećničke naknade – kaže gradonačelnik Pranić.

I u Splitu su nedavno, na inzistiranje političke većine, smanjili naknade za rad gradskim vijećnicima. Međutim, u sredstva za političke stranke nije se diralo, a baš to su tražili vijećnici iz stranke Pametno. Split je, u usporedbi s velikim gradovima, Zagrebom i Rijekom, a s obzirom na visinu proračuna – široke ruke što se tiče izdvajanja novca za politički rad.

– Postoje različiti modeli financiranja, a u Hrvatskoj se naknada dobiva prema broju osvojenih mandata, dok se u nekim državama dobiva prema broju glasova birača. Nije dobro da stranke ostanu bez javnih sredstava jer bi u tom slučaju mogle posegnuti za nekim drugim načinom financiranja koji može voditi prema korupciji.

Naknade za politički rad u Gradu Splitu su među višima u Hrvatskoj i trebali bismo raspravljati o njihovu snižavanju. I u prošlom smo se sazivu zalagali za smanjenje naknada za politički rad jer smatramo da bi trebale biti niže. Financiranje političkih stranaka javnim novcem uobičajeno je u EU-u – kaže gradski vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić.

Vijećničke naknade u Splitu iznosile su u prošlom mandatu 2000 kuna, a danas su smanjene na 1600 kuna. Što se tiče stranaka i nezavisnih lista čiji predstavnici sudjeluju u radu Vijeća, iz proračuna po vijećniku dobivaju 6800 kuna, a po vijećnici 7480 kuna mjesečno. Iako je broj vijećnika u ovome mandatu povećan za deset, ukupna sredstva za vijećničke naknade i financiranje političkih stranaka ipak su ostala ista.

Društvena nejednakost

Naš ugledni politolog Berto Šalaj nije za ukidanje financiranja stranaka novcem poreznih obveznika.

– Javno financiranje političkog rada nužan je preduvjet za razvoj svake demokracije. Ono je uspostavljeno baš zato da se društvene nejednakosti ne bi produbljivale.

E, sad, druga je stvar što naše stranke i nezavisne liste troše taj novac na nedovoljno transparentan način, pa stvaraju sumnju da se on ne koristi u svrhe u koje je namijenjen, no to ne znači da trebamo ukidati model financiranja stranaka iz proračuna.
Istina, u literaturi se raspravlja o različitim modelima financiranja političkog rada, no osobno mislim da bi financiranje stranaka samo privatnim novcem, donacijama, bilo katastrofa za demokratske procese, jer to znači da bi politički mogli djelovati samo bogati, a tek bi to produbilo nejednakosti u društvu – zaključuje Šalaj.


HDZ godišnje u Splitu ubere 100.000 eura

Iz splitskog proračuna stranke po vijećniku dobivaju 6800 kuna, a po vijećnici 7480 kuna mjesečno. U brojkama to znači da građani Splita mjesečno HDZ-u daju 61.880 kuna, Kerumovu HGS-u 55.080 kuna, a stranci Pametno 49.640 kuna. Ili, godišnje HDZ-u samo iz Splita stiže 742.560 kuna...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:54