StoryEditorOCM
DalmacijaOptužnica protiv piromana

Dok je s djevojkom razgovarao na mobitel, izazvao stravičan požar, gorjelo je od Krila Jesenice do Podstrane: 29-godišnji pomorac bit će zadržan u zatvoru da mu ne bi palo napamet opet potpaljivati?

Piše H
20. listopada 2017. - 13:14
podstrana_pozar10-070917

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je pred Općinskim sudom podiglo optužnicu protiv 29-godišnjeg pomorca iz Krila Jesenica zbog izazivanja velikog šumskog požara prošli mjesec na području Krila Jesenice, u kojem je izgorjelo 100-tinjak hektara maslinika, vinograda, voćnjaka i neobrađenog zemljišta, a materijalna šteta iznosi oko 600 tisuća kuna, doznaje se u petak u splitskom Državnom odvjetništvu.
 
Dvadesetdevetogodišnjak je optužen za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

U optužnici ga se tereti da je 7. rujna ove godine nešto poslije 20 sati u Krilu Jesenicama u borovoj šumi neposredno iznad svoje kuće, tijekom razgovora putem mobilnog telefona sa svojom djevojkom, svjestan da u uvjetima dugotrajne suše, visoke temperature zraka i snažnog jugoistočnog vjetra može izazvati požar, na suhu gustu travu bacio dva neugašena opuška cigareta.

Žar cigareta zahvatio je travu i zapalio vatru koja se nošena jakim vjetrom nekontrolirano proširila u smjeru sjevera i sjeverozapada.

Vatra je zahvatila oko 100 hektara maslinika, vinograda i voćnjaka, kao i neobrađenih poljoprivrednih površina i zemljišta, dijelom u privatnom vlasništvu pojedinih osoba, a dijelom u vlasništvu Hrvatskih šuma d.o.o., koji su u potpunosti ili djelomično izgorjeli.

Širenje vatre, koja je došla u neposrednu blizinu kuća i gospodarskih objekata, zaustavljeno je pravodobnom intervencijom zaposlenika Javne vatrogasne postrojbe Split. 

U gašenju požara sudjelovalo je 18 dobrovoljnih vatrogasnih društava sa šireg područja Dalmacije, stotinjak pripadnika Hrvatske vojske i mještana koji su 8. rujna u 9,20 sati lokalizirali požar. Vlasnicima je prouzročena za sada točno neutvrđena materijalna šteta veća od 600 tisuća kuna, stoji u optužnici.

Predloženo je i da se protiv optuženoga 29-godišnjeg muškarca produlji istražni zatvor jer, kako se navodi, 'postoje osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi okrivljenik ponoviti kazneno djelo'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:11