StoryEditorOCM
Dalmacijaekološki piknik

Aktivisti na Ekološkom pikniku prosvjedovali protiv termoelektrane: Skuhala bi jezero i rijeku, naši potomci više se ne bi mogli napiti vode iz Cetine 

15. listopada 2017. - 17:03

U organizaciji Inicijative "Javno je dobro", koja okuplja 14 nevladinih udruga, danas je kod mosta preko rijeke Cetine na Panju održan "Prvi ekološki piknik – prosvjed u Hrvatskoj" s kojega je još jednom snažno odaslana poruka da se ni pod koju cijenu neće dopustiti izgradnja plinske termoelektrane uz Jezero Peruća.

Ujedno je Inicijativa "Javno je dobro" usvojila deklaraciju o vodama koja je temelj za pokretanje postupka kako bi se pravo na sigurno i čistu vodu za piće zaštitilo Ustavom RH. Na ovom ekološkom pikniku okupilo se nekoliko stotina građana s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije predvođenih već eksponiranim ekološkim i drugim aktivistima. Među njima su se, uz ostale, našli Iva Glamuzina iz Pertha u Australiji koja se ovih dana zatekla u Hrvatskoj i odlučila svojim glasom stati u obranu jezera Peruća i rijeke Cetine, Nediljko Godinović iz Sućurja na Hvaru koji kaže da se sa svojim sumještanima nauživao žeđi prije nego im je kroz slavine potekla voda Cetine, brojni Omišani, Makarani, Cetinjani, biciklisti, konjanici... U ulozi glavnog domaćina bio je Ante Janković iz Građanske inicijative "Ne daj se Cetino" koji je pokrenuo potpisivanje peticije protiv gradnje Kombi kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) Peruća. O štetnostima koje bi generirala KKPE Peruća kada bi se izgradila, što se uporno gura kroz projekt Vis Viva, govorio je član iste udruge Mirko Miloš. On je ustvrdio da bi KKPE Peruća "skuhala" jezero i Cetinu i zagadila zrak. Taj projekt je štetan za građane i državu, a koristila bi jedino kapitalu čiji su nositelji tajni, javnosti nepoznati. "Ako bi se ta TE napravila ni mi niti naši potomci nećemo se moći napiti vode iz Cetine koja je još uvijek djevičanski čista", kazao je Miloš.

Prof. emeritus Ivo Šimunović u emotivnom govoru je kazao: "Do sada smo govorili matematički, tehnički i sentimentalno, ali nikako da susretnemo one druge, koji se skrivaju i guraju ovaj štetni projekt kojim hoće uništiti Cetinu, našu majku, koja nam daje vodu, hranu i energiju za svijetlost. Neće u tome uspjeti jer Cetina je naša budućnost". Na skupu su još govorili aktivisti Željan Jurlin, Vladimira Maskarel i Gordana Šprajc. Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj apelirao je da "hrvatski građani ne dopuste financiranje gradnje monstruma koji će ih trovati i uništiti najvrijednije što je cetinskom kraju dao Bog".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:35