StoryEditorOCM
Dalmacijana kopnu snijeg

U Dalmaciju stižu jugo, bura i obilna kiša, a jaki i olujni udari vjetra tek nas očekuju

Piše PSD
6. listopada 2017. - 10:08

U većem dijelu unutrašnjosti poslijepodne će biti hladnije od onoga u četvrtak i za više od 10 °C, a na Jadranu će puhati jaka i olujna bura. Na Jadranu će još i u subotu prijepodne biti prilično vjetrovito, na jugu i nestabilno. Nova južina sve je vjerojatnija sredinom sljedećeg tjedna.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u petak će prevladavati oblačno, uz kišu, mjestimice i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, te prijepodne povremeno umjerenim, na udare gdjegod i jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom. Temperatura zraka bit će uglavnom između 11 i 15 °C, pri čemu će jutro biti toplije od poslijepodneva.

U gorju većinom oblačno, ponegdje i uz obilniju kišu, a uz pad temperature mjestimice će biti i snijega, uglavnom iznad 1000 metara nadmorske visine. I na sjevernom Jadranu mjestimično izraženiji pljuskovi i grmljavina, a dodatne će nevolje nekima stvarati i povećanje valovitosti mora i jačanje bure, koja će već oko podneva ponegdje biti jaka, poslije i olujna, ne samo na udare. 

Jugo i bura u Dalmaciji

Promjenljivo, najprije uz jugo, poslijepodne sve jaču buru, bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će također ponegdje biti i obilnije kiše. Temperatura zraka ujutro najniža od 13 do 18 °C, a tijekom dana najviša od 20 do 25 °C.

Podjednako relativno toplo bit će još tijekom petka i na jugu Hrvatske, gdje će puhati jugo, često umjereno, gdjegod i jako, a navečer će okretati na istočnjak i buru. Pljuskova i grmljavina bit će već poslijepodne, te osobito kasno navečer.

I u prvom dijelu subote na južnom i dijelu srednjeg Jadrana još će biti nestabilno, a uzduž cijele obale i prilično vjetrovito, uz buru i tramontanu, često jake, ponegdje na udare i olujne.

Poslijepodne slijedi daljnja stabilizacija vremena i smirivanje vjetra pa će od nedjelje do utorka biti većinom suho i djelomice sunčano, ali ne i odviše toplo, uglavnom uz buru i maestral. S jačanjem juga tijekom utorka povećava se vjerojatnost za ponovno češću kišu sredinom tjedna.

I na kopnu će jutra od subote biti hladnija od onih u četvrtak i petak, pri tlu i uz mjestimičan slab mraz, osobito u gorju, a i magla će biti česta, iako ne i dugotrajna.

Uz djelomice sunčano vrijeme poslijepodnevna će temperatura biti viša od one u petak, ali ne i iznadprosječno visoka kao u četvrtak. Malo kiše može pasti samo ponegdje, uglavnom u gorju, istočnoj Hrvatskoj te osobito u subotu u unutrašnjosti Dalmacije i Konavlima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:48