StoryEditorOCM
DalmacijaObračun kod O.K. Vojnića

Stočar iz Dalmatinske zagore već godinu dana pokušava istjerati pravdu: Lovci su mi u sačekuši zamalo ubili sina, a ja sam ispao kriv! Strah me je, bliži se vrhunac sezone...

Piše Zoran Šagolj
NIKOLA VILIĆ/HANZA MEDIA
24. rujna 2017. - 14:43

Već skoro godinu dana otac i sin, Ivan i Mario Kaloper iz Vojnića kod Trilja pokušavaju istjerati svoju pravdu. Lani, u nedjelju 27. studenoga, samo 50 metara od staje u kojoj drže blago, ubijena su njihova dva psa. Tvrde da se radilo o klasičnoj sačekuši.

– Bila je prilično maglovita nedjelja i ni po jednom propisu lov se nije smio održavati. Što je najgore, jedan od pasa ubijen je sinu ispod nogu i samo pukom srećom nije pogodilo mog Marija, dok je drugi čuvši pucanj poletio i također je likvidiran – priča Ivan Kaloper.

– Utekao sam kao zec – prepričava nam doživljaj Mario.

Na mjesto događaja stigla je ubrzo policija i, prema riječima Kaloperovih, dok su oni obavljali očevid, još su se mogli čuti pucnji iz lovišta. Dva dana kasnije na teren je izišao i lovni inspektor Nediljko Plazibat, ali je njegov izvještaj dobro razljutio i starijeg i mlađeg Kalopera.

– Lovni inspektor otišao je u Lovačko društvo "Jarebica" u Trilju, uzeo njihove knjige i utvrdio da tog dana uopće nije bilo lova. Naravno da nije mogao naći nikakav podatak jer su oni krivotvorili dokumentaciju – optužuje Kaloper stariji.

Podnio je prijavu i protiv tajnika, lovnika i jednog člana "Jarebice", ustvrdivši kako je potonji spornog dana viđen dok je sa svojim psomi puškom na ramenu išao u šumu. Dodao je u prijavi još dva imena: uz inspektora Plazibata, našao se tu i Ivan Šarčević, upravitelj Šumarije Sinj. Sve njih, kaže, smatra izravno odgovornima za nered koji već godinama vlada u lovištu nadomak Trilja.



– Moje prijave, iako sam sve detaljno dokumentirao, policija i Državno odvjetništvo (DORH) su odbacili, ali nakon toga su upravitelj Šumarije i lovni inspektor krenuli na mene, i to kako bi prikrili svoj nerad. Prijavili su me za uzurpaciju zemljišta, iako moje Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ima potvrdu Grada Trilja o mirnom posjedu. To ide dotle da su električnog pastira, komad žice i stupiće, koji mi služe da stoka ne bi otišla pod auto, proglasili fiksnom ogradom. Meni je zbog toga upitno i znanje i zvanje inženjera šumarstva koji je potpisa takvo što – ozlojeđen je Kaloper.

Kako se bliži vrhunac sezone lova, raste i njegov strah od novih incidenata.

– Ja sam nedavno – veli Mario – još dok je bio lovostaj snimio jednog od članova lovačkog društva kako sa psom i puškom krstari šumom. Čak sam ga mobitelom i snimio, ali nitko na to nije reagirao.

– Stvarno ne znam iz kojih razloga mi njima smetamo i zašto zakon provode oružjem. Očito je da se zbog svojih zaštitnika u Šumariji osjećaju moćno i da im nitko ništa ne može. Dok je njima sve ovo zabava, da ne kažem obijest, stoka je naš život i zbog toga se ne mirimo s nepravdom – dodaje Ivan.

S druge strane, prozvani lovni inspektor Plazibat sve pripisuje narušenim međuljudskim odnosima u selu i nakani Kaloperovih da zatvore lovište.

– Ne znam tko je ubio njihove pse, ja nisam policajac i istraživanje nije u opisu mog posla. Na optužbe Ivana Kalopera reagirala je unutarnja kontrola Ministarstva poljoprivrede, ali nisu utvrdili ni jedan propust u mom radu, kao ni povredu bilo kojeg propisa. Ali, zato jest Ivan Kaloper, koji je ogradio šumu i uzeo zemlju, a da za to nema dozvolu "Hrvatskih šuma" – uzvraća inspektor, dodajući da je zbog uznemiravanja privatno prijavio stočara iz Vojnića.



Isto je učinio i Ivan Šarčević. Kazao nam je telefonski kako je to ništa drugo nego "uzurpacija, nasilje i klevetništvo druge strane" i da je zbog toga kao ravnatelj sinjske Šumarije digao tužbu, ali ju je DORH odbacio i uputio ga da to učini kao privatna osoba.

– Ja sam se o svemu očitovao "Hrvatskim šumama", a vi izguglajte, pa ćete vidjeti tko je Ivan Kaloper. Ostajem pri tome da se ovdje radi o uzurpaciji zemljišta i da su postavljeni električni pastiri opasnost za ljude. Zakon kaže da se svim građanima mora omogućiti pristup državnim šumama, ali zamislite kako bi bilo da svi počnu ograđivati i sjeći kako hoće?! Na ovaj slučaj upozorili su nas lovci i mi smo reagirali. Prethodno su tamo bili šumar i revirnik i svi su došli do istog zaključka – ističe Šarčević.

I dok on očekuje da pravna država kaže svoje, Kaloperovi sve nade polažu u resornog ministra Tomislava Tolušića, pogotovo što još od svibnja lanjske godine ne dobivaju odgovor Šumarije na zahtjev da se raspiše natječaj za dobivanje koncesije na zemljište oko njihova sela.

– Zbog toga su isto učinili za tisuće hektara koje pokrivaju na području Sinja, ali im je srećom Tolušić to sve poništio početkom godine, valjda znajući što se radilo za vrijeme ministra Tihomira Jakovine. Uvjeren sam da će novi ministar stati na kraj državnim službenicima koji provode iseljeničku politiku – kazao je Ivan Kaloper.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:05