StoryEditorOCM
Dalmacijadobra i loša vijest

Bliži se kraj općem kaosu na plažama, ali ne i na Žnjanu i u Makarskoj; Evo gdje je tu zapelo...

Piše Ivan KaštelanIVO RAVLIĆ/HANZA MEDIA
19. rujna 2017. - 10:17

Čini se da se bliži kraj općem kaosu koji je posljednih sezona vladao na plažama diljem Splitsko-dalmatinske županije, jer je u prijedlog Pravilnika koji će se danas naći pred vijećnicima Županijske skupštine uvršten niz izmjena.

Riječ je o točkama koje nisu postojale u prvoj verziji tog dokumenta, a njima su poboljšani alati nadzora i sankcioniranja koncesionara u slučaju neadekvatnog upravljanja ili kršenja koncesijskog ugovora.

Nova pravila rezultat su velikog broja oporbenih amandmana koji su uvaženi, na kojima su radili i stručnjaci iz inicijative "Pokret otoka", što će potpisom aneksa morati prihvatiti svi postojeći plažni koncesionari.

Dobra vijest je da je s 40 posto na 30 posto smanjena površina na kojoj će se smjeti postavljati ležaljke i ostali kupališni rekviziti, a na dvojezičnoj informacijskoj ploči bit će jasan plan korištenja plaže koji će prethodno odobravati stručno Povjerenstvo, čime će se ujedno lakše provoditi nadzor, a i kupači će znati svoja prava.

- Gotovo svi naši komentari su prihvaćeni. Pravilnik je znatno poboljšan i jasnije definira prava i obveze koncesionara, ali i davatelja koncesije. Vjerujemo da su stručnost predstavnika inicijative "Javno je dobro", pritisak javnosti te spremnost za suradnju župana Blaženka Bobana pridonijeli konstruktivnom zajedničkom djelovanju - smatra Maja Jurišić, voditeljica "Pokreta otoka" koja spornim smatra tek "članak 21. kojim se nedovoljno dobro definira na koji će se način male, nedostupne i udaljene plaže i luke izuzeti iz ovog Pravilnika".

- Ostaje nam sada vidjeti na koji način će se sve to skupa i provoditi. Prvi sljedeći korak je na koncesionarima koji se obvezuju dostaviti dodatnu dokumentaciju uključujući detaljan plan korištenja. Osim toga na nama kao građanima i dalje je odgovornost da reagiramo i upozoravamo na nepravilnosti, da se educiramo i informiramo kako možemo sudjelovati - poručuje Jurišić.

U stranci Pametno zadovoljni su što je usvojen njihov prijedlog koji Županiju obvezuje da mora raskinuti ugovor ako se koncesionar ne pridržava zadanih uvjeta, ali i upozoravaju na moguće "zamke".

- Prijedlog Pravilnika puno je kvalitetniji od njegove prve verzije, dio naših prijedloga je usvojen no nažalost, nije usvojen jedan od najvažnijih, onaj koji nalaže da se dokument odnosi i na koncesijska odobrenja, a ne samo na koncesije, pa se nova pravila neće odnositi na, primjerice, plaže na Žnjanu i Makarskoj rivijeri.

Ono što ostaje problematično jest i činjenica da nije usvojen prijedlog kojim se obvezuju davatelji koncesije o kvartalnom izvještavanju o stanju i naplati koncesije, čime se opet isključuje javnost iz tog postupka.

Takvi izvještaji bi svakome omogućili provjeru određene koncesije, a ovako sve ostaje skriveno od očiju javnosti, kao i do sada. Mi ćemo i tijekom same sjednice i dalje pokušavati uvjeriti predlagatelja u važnost usvajanja neuvaženih prijedloga - naglašava Ante Renić, županijski vijećnik Pametnog.

 

MOST: Tko krši pravila, gubi koncesiju

- Pri izradi amandmana usmjerili smo se na pitanje učinkovitog nadzora nad pomorskim dobrom, jer se pokazalo da županije nemaju nadzorne službe i da nisu prisutne na terenu, kao ni inspektori Ministarstva pomorstva i lučkih kapetanija.

Predložili smo stoga i prebacivanje dijela ovlasti za nadzor na komunalne redare kao jedino rješenje koje može zajamčiti učinkovitost.

MOST-ovi amandmani svode se na: osnivanje evidencija o koncesijama i koncesijskim odobrenjima, evidencija o inspekcijskom, upravnom i drugim nadzorima koje provode ministarstva i lučke kapetanije, nadzoru obračuna plaćanja i naplate koncesija, preciziranje pojedinih odredbi Pravilnika uvođenjem u sam ugovor o koncesiji, nužnu prethodnu suglasnost gradova i općina na plan korištenja površine, te vrlo važno rješenje "točno označenih polja" u grafičkom planu koji se također uvodi Pravilnikom. Time bi se precizirali točni dijelovi plaže koji će tako određeni služiti za smještaj plažnih rekvizita.

Također, predložili smo odredbu kojom predviđamo jednostrani raskid ugovora u slučaju da koncesionar uporno krši ugovorene uvjete unatoč ranijim kaznama - navode iz MOST-ova kluba županijskih vijećnika.

 


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:00