StoryEditorOCM
Dalmacijapoznati ugostitelj 'ispalio'

'Gosti su mi večerali ispod bagera, to ima samo u nas!': u Hvaru se radi na projektu koji će riješiti gorući problem, ali neki su izgubili strpljenje

19. rujna 2017. - 00:26
hvar_riva9-150917.JPG

Premda se projekt produljenja operativne obale u Hvaru pripremao godinama, a potom među gradskim vijećnicima, pa i u javnosti, izazvao goleme polemike, radnici splitskog "Pomgrada" su tijekom cijeloga ljeta bili angažirani na istočnoj strani porta.

Kako doznajemo, planirano je produljenje postojeće operativne obale za 45 metara u smjeru juga sa završetkom u širini "glave" od 20 metara.

- "Glavu" ćemo lomljenim obalnim zidom povezati s postojećom dužobalnom šetnicom. Obalni zid će biti sastavljen od montažnih betonskih blokova i finaliziran betonskom ispunom. Produljena obala omogućit će prihvat većeg broja plovila, a predviđeni su i završni radovi komunalnog uređenja na novoizgrađenoj operativnoj površini - kazao nam je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.



Prema njegovim riječima, radovi u srcu sezone obavljani su u dogovoru s gradonačelnikom Rikardom Novakom i reducirani na vrijeme kada se njima nije remetio mir građana i gostiju. Stoga bi Hvar, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, novu rivu mogao imati već krajem siječnja slijedeće godine.

Projekt je vrijedan 10,68 milijuna kuna, izgradnja je počela 14. veljače, a do sada su završeni radovi na podmorskom konstruktivnom i lučkom iskopu, te na matičnoj stijeni za cjelokupnu obalnu konstrukciju.

- U tijeku je betoniranje temeljne podloge, te izrada betonske ispune elemenata novog obalnog zida, kao i slaganje montažnih elemenata. Još se nasip dio zaobalja i montiraju se armaturni "koševi" za temeljnu podlogu zida, dok je u "Pomgradovu" pogonu na splitskim Stinicama završena izrada armaturnih "koševa" nadmorskih zidova za obalnu konstrukciju - ističe Maroević, te dodaje kako radovi zasad ne kasne.

No, optimizam lokalnih političara i čelnika regionalne institucije ne dijele Hvarani koji zarađuju od turizma.



Ivan Gospodnetić / privatni album

- Neka u Gradu i Županijskoj lučkoj upravi govore što god hoće, ali smatram tragičnim da se u našoj otočnoj turističkoj metropoli tijekom cijele sezone radi teškim građevinskim strojevima. Pa kakvu mi to poruku šaljemo gostima koji su se odlučili ovdje ljetovati i potrošiti svoj teško zarađeni novac? Brine li itko o imidžu grada koji dogodine slavi 150 godina organiziranog turizma ili se ljudi u čijoj je to nadležnosti zadovoljavaju sa svojom plaćom radili oni ili ne radili za dobrobit građana - s ogorčenjem se pita Ivan Gospodnetić Gariful, vlasnik restorana u neposrednoj blizini gradilišta, te dodaje:

- Kada jednom prigodom nisam imao gdje smjestiti nenajavljene goste koji su u Hvar došli proslaviti svoj medeni mjesec, oni su se zadovoljili stolom ispod krana obližnjeg bagera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:34