StoryEditorOCM
DalmacijaHIGIJENIČARSKA PRAVILA

'Tuširajte se, čistite nokte, ne dolazite u japankama, niti bez grudnjaka': pročitajte kakve su upute dobili gradski vijećnici na Hvaru; HDZ-ovac priznao: Znalo bi nam se zamantati od smrada

16. rujna 2017. - 23:31
paiz

Najstariji hrvatski grad, pogađate, Stari Grad na Hvaru, opet je u nečemu prvi – nove vijećnike prve sjednice Gradskog vijeća na stolu je dočekala preporuka o odijevanju na sastancima, ali i o održavanju higijene tijela!

Pročitavši prijedlog pravila, dobro smo se nasmijali, ali potom shvatili kako je uistinu riječ o nečemu što smo – u vremenu kad ljudi u kazalište ili crkvu mrtvi hladni idu u tutama i šlapama i ne osjećaju nikakvu neugodnost – potpuno zanemarili. Isprintana su pravila za gospođe i gospodu, a među "female" dress codeom stoji, pored uobičajenih upozorenja naših mama, kako "suknja ili haljina treba biti centimetar dulja od koljena" i "primjereno zakopčana košulja, čiste cipele, nenapadan parfem i šminka, čista odjeća".

Za muškardine se preporučuje klasično odijelo s kravatom ili bez nje, hlače, čiste cipele, uredni i čisti nokti i kosa, podrezani brkovi i brada, te također čistoća tijela. Za jedan i drugi vijećnički rod vrijedi kako bi trebali izbjegavati majice bez rukava, japanke i šlape, mrežaste majice, bluze i košulje bez grudnjaka (zar je i toga bilo?!), gola leđa i ramena, prozirne tkanine, kratke hlače, odjeću kroz koju se nazire donje rublje (opa!), sunčane naočale, poderane i prljave cipele...



To je samo bonton

Pa ako na prvi pogled i zvuči smiješno da se ljude treba na ovo upozoravati, ali na drugi pogled – šta fali?!
Predsjednica Gradskog vijeća koja je potpisala ovu preporuku, Silvana Sanseović (31) iz nezavisne liste Grupa birača, inače magistrica kemije, ipak se malko iznervirala kad smo je upitali za razlog donošenja sugestija zbog kojih bi se neki vijećnici i vijećnice mogli i uvrijediti.

– Ne znam kako ste došli do preporuka, to nije službeni dokument niti obavezno pravilo... Ne vjerujem da će se itko ljutiti, ovo su samo preporuke koje bi trebale vrijediti u svakoj instituciji.

Pa ako ih upozoravate da se operu prije sjednice, možda bi to moglo biti protumačeno kao da se dosad nisu prali?

– Ne, nismo uopće mislili na to niti nešto sugerirali. Nismo preporučili ništa što ne bi bila stvar kućnog odgoja ili uobičajenih pravila koje bi svaki građanin, a posebno dužnosnik, trebao poznavati.

Je li dosad bilo neugodnih mirisa i odjeće bez grudnjaka na sjednicama?

– Nemam takvog iskustva jer sam prvi put u sazivu i to vam dokazuje da nismo ni na koga posebno mislili.

Jesu li ovakve mjere konzervativne?

– Za sebe ne bih rekla da sam konzervativna niti pravila odijevanja spadaju u to pitanje, niti političko ni vjersko, riječ je o uobičajenom bontonu zapadne civilizacije. Zar nije? Ali bit će puno važnije od ovoga donijeti etički kodeks kao službeni dokument, o tome pišite – kazala nam je šefica Vijeća.


Znalo bi se i zamantati...

Zanimljivo, predstavnici stranaka koji su u starogradskom Vijeću podržavaju preporuke predsjednice.

Prosper Vlahović (HDZ) bivši je predsjednik Vijeća i o temi "tjelesnih mirisa" kaže:

– U malome mistu vijećnici često rade i fizičke poslove do početka sjednice. Puno puta se i meni dogodi da pilam drva do termina, ali svakako odem doma i otuširam se. Netko ipak ne stigne. A bilo je višesatnih sjednica nakon kojih bi nam se znalo i zamantati od teškog zraka u vijećnici, ono, znate kad čovik vonja "po životu" – smije se Vlahović, te je uvjeren kako i svojim stilom odijevanja i higijenom tijela valja poštovati institucije.

Vijećnik SDP-a u petome mandatu Toni Lučić Lavčević također pozdravlja propise o redu i čistoći:

– Prvi ja oblačim bermude i kratke rukave već u travnju i skidam ih u prosincu, ali pazim da sam na sjednicama primjereno odjeven. Bilo je slučajeva svih ovih godina da vijećnik dođe doslovno u "sokolskoj" majici i japankama, a to ipak nije u redu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:07