StoryEditorOCM
Dalmacijapočetak uvođenja reda?

U zadnji tren spašen riblji fond: Ministarstvo na tri godine zabranilo ribolov u najbogatijem komadiću Jadrana

7. rujna 2017. - 00:42

Bilo koja regulacija izlova u Jabučkoj kotlini je dobra stvar, a pogotovo što do sada u praksi nismo kontrolirali ribolov u gospodarskom pojasu, odnosno u ZERP-u. I nadam se kako je ovo tek početak uvođenja reda – prvi je komentar poznatoga ribolovnog stručnjaka prof. dr. sc. Alena Solde, prorektora Sveučilišta u Splitu, na novi režim ribolova u dijelu akvatorija Jabučke kotline.

Odluka je to koja se počela primjenjivati od 1. rujna i trajat će najmanje tri godine, a prema tom režimu, koji je uspostavljen na prijedlog hrvatskih i talijanskih znanstvenika, u najdubljem dijelu Jabučke kotline zabranjuje se ribolov povlačnim alatima, okružujućim mrežama plivaricama srdelarama, stajaćim parangalima, povrazima, vršama, mrežama stajaćicama te sportski i rekreacijski ribolov. Sve radi prijeko potrebne zaštite najosjetljivijeg područja za rast i mrijest važnih gospodarskih vrsta.

– Nadam se kako je ovo početak prave zaštite tog pojasa jer svaki je stručnjak do sada uvijek naglašavao potrebu kompletne zabrane izlova u tom dijelu zbog jednog važnog razloga: Jabučka kotlina je najveće mrijestilište na Jadranu pridnenih vrsta, škampa, mola, muzgavaca... – kazuje dalje Soldo, redoviti profesor na Sveučilišnom odjelu za studije mora, te nastavlja:

– Drugi razlog je i sama zaštita Jadrana po direktivama Europske unije, sve kako bi se izbjegli bilo kakvi sukobi sa stranim, uglavnom talijanskim ribarima u našem teritorijalnom moru, a ovom odlukom će se, naravno, i racionalno iskorištavati riblji fond. Upravo će te zaštićene vrste u Jabučkoj kotlini sada imati dovoljno vremena za svoj prirodni oporavak i rast, i one se na kraju opet vraćaju u naše teritorijalno more.



Iznio je tako nekoliko glavnih smjernica, onih pozitivnih u svezi ove odluke, prof. dr. sc. Soldo, dok je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio:

– Jadran je more koje zaslužuje posebnu pozornost i posebnu regulaciju. Već se dugo zalažemo za prepoznavanje naših potreba i zaštitu naše ribe i naših ribara. Želimo zadržati princip upravljanja ribolovnim naporom i ne želimo uvođenje sustava ulovnih kvota jer smatramo da je pristup, koji unatrag nekoliko godina primjenjujemo, a to je ograničenje ribolovnog napora, učinkovitiji u zaštiti našeg ribljeg fonda i europskog ribolovnog mora u cjelini.

Budući da će ovaj način ribolova, odnosno zabrana, trajati minimalno tri godine, upitali smo za komentar i ljude s terene, ribara koji punih 23 godine lovi upravo na otvorenomu moru.

– Odlična je to odluka! Pa nakon samo šest mjeseci kontroliranog izlova mola već se vidio pomak – kaže nam Damir Karuza, legendarni Kalambera, profesionalni ribar i predsjednik ribara otoka Visa pri Obrtničkoj komori.

– Pogriješili smo prije samog ulaska u EU, išli smo tamo skinutih gaća iako je pravilo da moraš igrati graničara ako je tvoj balun. Imali smo Jabučku kotlinu i more koje smo odmah morali proglasiti za gospodarski pojas. Valjda će sada ova zabrana ribolova 12 milja oko Jabuke uroditi plodom – naglašava naš sugovornik, pojašnjavajući:

– Tri vrste ribolova su u tom području: dubinski parangal kojim se love moli, kokoti, rombovi, raže i pasi, kao i sabljarke, zatim koće za škampe, kozice i srdele, te plivarice na tune. Ako zabranite izlov, a onaj ribolov u džepovima kontrolirate po sistemu dva dana u tjednu ribolova za koće, dva dana za parangale, odmah ste oporavili cjelokupni riblji fond.



Ističe Kalambera kako je bolja solucija kontrolirani ribolov nego kvota, jer kada ribar izvadi mola iz mora, on se više – zbog prekoračenja kvote – ne može vratiti u more živ.

Kako se akvatorij Jabučke kotline u jednom dijelu nalazi pod jurisdikcijom Republike Hrvatske, odnosno ZERP-a, a u drugom dijelu spada u otvorene vode Jadrana, za njegovu zaštitu bila je nužna koordinacija hrvatske i talijanske administracije i znanosti, odnosno uvođenje istih mjera upravljanja.

– Vrhunska je ovo odluka za tri godine zabrane, jer samo nakon godinu dana obustave ribolova su bili veliki pomaci u oporavku ribljeg fonda. No što vam vrijedi da vi ne lovite kada susjedi Talijani izlovljavaju sve. I zato je ovo odličan režim, odličan dogovor između nas i Talijana – rezimirao je Antonio Šunjić, predsjednik ribara Splitsko-dalmatinske županije.


Strogo regulirani ribolovni napor

Radi zadržavanja ribolova u otvorenom dijelu Jadrana i smanjenja ribolovnog napora u kanalskim područjima, rubni dio Jabučke kotline, takozvani džep, bit će otvoren od 1. studenoga do 31. kolovoza, pri čemu će ribolovni napor biti strogo reguliran ograničenjem broja plovila i vremenskim ograničenjem ribolova. Sva plovila koja budu obavljala gospodarski ribolov u džepu imaju obvezu instalacije VMS-a i elektroničkog očevidnika, i to najkasnije do 1. siječnja 2018. godine. Zainteresirani ribari trebaju podnijeti zahtjev za instalaciju uređaja Ribarskom monitoring centru Uprave ribarstva, odnosno do 1. listopada 2017. godine, a redom se radi o plovilima manjim od 12 metara, budući da većina profesionalnih ribara ove instalacije koriste već dvije godine. Ovakav režim ribolova u ovom području trajat će najmanje tri godine, nakon čega će znanstvenici na temelju provedenih istraživanja predložiti daljnje smjernice za upravljanje ovim područjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:03