StoryEditorOCM
Dalmacijatako se to radi

Maleni Kaštelani iskazali su se u čakavštini

3. rujna 2017. - 01:51
djecica (1).JPG

Igrokaz na kaštelanskoj čakavštini "Nije sve u šoldiman, jema ništo i u jubavi" i šaljive crtice iz kaštelanske prošlosti u izvedbi djece, starinske kaštelanske glende i batude u izvedbi Ivice Žegarca-Žutog te šaljive točke Dramske grupe "Proložac", i ove su se godine pokazale kao dobitna kombinacija za privlačenje velikog broja posjetitelja na "Večer kaštelanski glendi i batudi", koje je peti put organizirala Gradska knjižnica Kaštela.

Večer je započela autorskom skladbom "Oda Sućurcu" sućuračkog kantautora Denisa Šiklevskog, a nastavljena je izvedbom šaljivog igrokaza na kaštelanskoj čakavštini "Nije sve u šoldiman, jema ništo i u jubavi".

Vjernim povratkom "u nika stara vrimena, kad se živilo u zajedništvu – uz rad, trud, znoj, tugu, veseje, plač, smij, uncutarije, glende i batude te svađon, korteđavanjen i pismon ispo’ ponistre" mladi glumci: Anja KatalinićRoko KraljevićAnton JerkunicaAntea JurlinFrane MalešRoko JerkunicaIvan SiničićNevena Kovač i Mia Elez su među gledateljima izazvali oduševljenje, koje je postalo i još jače, kad su im se u finalu igrokaza pridružili i mladi plesači i svirači iz KUD-a "Putalj", otplesavši kaštelanski šotić te odsviravši i otpjevavši zajedno s glumcima završnu pjesmu "Ćiribiribela Mare moja".

Za scenografiju je i ove godine bila zadužena Anamarija Kelava, a djecu je za izvedbu igrokaza pripremila Marijana Jerkunica. Inicijator i scenarist "Večeri kaštelanski glendi i batudi" je ravnateljica GKK Renata Dobrić, koja je ujedno autor igrokaza i glende "Za Ajduka i Rvajsku" koju je izvela Nevena Kovač.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:35