StoryEditorOCM
Dalmacijaveć dvanaesti dan

Vatra na Biokovu i dalje se širi; Glavina: Samo kiša može ugasiti požar ovakvih razmjera

Piše H
1. rujna 2017. - 20:10
pozar_makarska_18062017-2

Požar koji već dvanaesti dan uništava dio šume crnog bora, bukve, jele i niskog raslinja u Parku prirode Biokovo i danas se širi, gori na teško pristupačnom terenu sjeverozapadno od vrha Sveti Ilija (1642 m) prema sjevernoj strani planine, no za sada vatra ne ugrožava stambene objekte, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine.

Požar na Biokovu gase i dva kanadera protupožarnih snaga HRZ-a i PZO-a. Ovo je deseti dan zaredom kako zračne snage HRZ-a i PZO-a sudjeluju u gašenju požara na Biokovu, a na požarište je izbačeno ukupno oko 500 vodenih bombi te je ostvareno oko 130 sati naleta. Uz gašenje požara letačke posade su s helikopterima Mi-8 MTV prevozile i vatrogasce i spremnike vode do požarišta, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Prema informaciji županijskog vatrogasnog zapovjednika Glavine koji vodi akciju gašenja, za sada je nemoguće  procijeniti ukupnu opožarenu površinu u Parku prirode Biokovo.

Kako procjenjuje, samo kiša može ugasiti požar ovakvih razmjera na planinskom terenu Biokova. Napominje da će vatrogasci pred noć krenuti prema Makarskoj, a na Biokovu će ostati izvidnica s kojom će cijele noći biti u kontaktu.

Vatra s biokovskog vrha Borovik i Osičine, unatoč naporima gasitelja i zračnim snagama, sinoć se spustila isko na primorsku stranu planine pa su u mjestu Bast vatrogasci cijele noći bili pripravni zaustaviti širenje prema mjestu i dalje prema moru.

IZ MORH-a su popodne također priopćili da su od početka protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale  u gašenju ukupno 302 požara - 100 u Šibensko-kninskoj, 95 Splitsko-dalmatinskoj, 76 u Zadarskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, 14 u Ličko-senjskoj i dva u Istarskoj županiji.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2660 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 75 500 tona vode te su prevezena 454 vatrogasca i pripadnika OS RH kao i 190 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:26