StoryEditorOCM
DalmacijaDOŠLi NA SVOJE

Šta je pusta Toskana prema Imotskoj krajini: odmor u Dalmatinskoj zagori skuplji nego u poznatoj talijanskoj regiji, a slobodnog kreveta skoro pa i nema!

31. kolovoza 2017. - 23:54

Šta je pusta Toskana prema Imotskoj krajini!

Upravo tako mora pomisliti svatko tko ovih dana pokuša na jednom od svjetskih portala za oglašavanje privatnog smještaja rezervirati boravak u kući za odmor u toj talijanskoj pokrajini, koji je u rujnu u prosjeku jeftiniji od onoga u Imotskom i njegovoj okolici.

Ma kakav Monte Carlo, pravi hit je luksuzni odmor u Imotskoj krajini!

Iako zvuči nevjerojatno da bi turistički boravak u kući u malo poznatim Vinjanima Donjim, Medvidovića Dragi, Kamenmostu ili Donjem Prološcu mogao imati bolji status na međunarodnom tržištu od razvikane talijanske pokrajine, činjenica je da je odmor početkom rujna u Toskani u njezinim biserima agroturizma poput Punta Marine, Viareggia ili grada Ravene na jednoj od najpopularnijih stranica za obiteljski smještaj Airbnb, jeftiniji u prosjeku osam do deset kuna od onoga u pitoresknim selima Imotske krajine.

Rujan je zakon!

Tako bi u prvom tjednu rujna, prema ponudi koja se nalazi na stranicama Airbnb, noćenje u Toskani u prosjeku mogli platiti 708 kuna, dok je ista usluga u luksuznim kućama za odmor Dalmatinske zagore na imotskom području 716 kuna.

Kako je Imotska krajina postala turistički hit? Kada vidite ove spektakularne vile, sve će vam biti jasno

Naravno, i u Toskani i u Imotskoj krajini postoji i puno jeftiniji smještaj, ali i onaj dva-tri puta skuplji, no portal koji ih sve oglašava ima aplikaciju kojom korisnicima iskazuje prosječnu cijenu. A u ovom slučaju su gosti za Imotsku krajinu spremni platiti čak i nešto više nego za slavnu talijansku regiju. Da nije tako, cijene bi sigurno padale kako bi se privukli gosti. No, isti svjetski posrednik u rezerviranju kuća i apartmana, na svojim službenim stranicama upozorava kako su za početak rujna u Imotskoj krajini slobodna samo 24 objekta za smještaj pa treba požuriti s rezervacijom.

Imotska krajina ruši rekorde: luksuzne vile s bazenima osvojile goste, prošle godine 150 posto više turista!

Tako, eto, stvari stoje s Dalmatinskom zagorom u kojoj su stotine luksuznih kuća s bazenima popunjene i više od 220 dana godišnje, no ipak smo još daleko od francuske Provanse, u čijem Avignonu je noćenje 748 kuna u prosjeku.

Kako je Imotski otkrio turizam: Smijali su nam se kad smo počeli graditi, a ljudi sada plaču kad odlaze iz ovog raja

Ni cijene privatnog smještaja u našim turističkim gradovima u Dalmaciji ne zaostaju puno za razvikanim svjetskim centrima. U babljem ljetu, za koje pravi hedonisti tvrde da je najljepše doba godine za odmor i lako je složiti se s njima, u Splitu i Dubrovniku se u centru grada apartman ili stan za dvoje u povijesnoj jezgri teško može naći za manje od 60 eura (oko 500 kuna).

Na Airbnb portalu je tako prosječna cijena apartmanskog smještaja u centru Splita na početku rujna 538 kuna, a u Dubrovniku 540 kuna, tek nešto malo skuplje nego u Pragu (511 kuna), a slično kao u Beču (563 kune), dok je Sicilija a 504 kune za noćenje u apartmanu neznatno jeftinija.

More turista na Jadranu pokrenulo lavinu reakcija: 'Cijene će morati rasti, negdje bi to moglo biti i do 200 posto'

Jeftiniji od Splita, Dubrovnika, Šibenika i Zadra u rujnu su turski Kusadasi, ali i Budimpešta, u kojoj se apartman za dvoje u ovo vrijeme prosječno plaća 478 kuna dnevno. Zato je grčka Kreta značajno skuplja (712 kuna).

No, na ljestvici najskupljih apartmana u rujnu je Barcelona šampion sa 798 kuna za noć, uz napomenu Airbnb-a da je slobodno samo 15 posto smještajnih kapaciteta, što pokazuje da su tu cijenu gosti spremni platiti.

Turizam je Dalmaciji i blagoslov i prokletstvo: 'Mnogi su se uljuljkali u lagodan život koji im donosi i nemaju drugog izvora prihoda, a sve se može u trenutku urušiti'

Inače, domaćin koji oglašava na Airbnb-u može biti gotovo svatko, jer taj portal oglašava turistički najam u 191 zemlji i 65 tisuća gradova, a registracija i oglasi na tom portalu su besplatni. Štoviše, oglašivač ne traži niti dokaz o registraciji iznajmljivača kojeg oglašava pa ne čudi da je Airbnb imao veći promet lani nego u prethodnih pet godina zajedno.

EU će rebnuti Airbnb

Zato cijene smještaja značajno variraju, ovisno o tome kolike i kakve obveze domaćini iz njih podmiruju. Naknada za usluge za domaćine obično iznos tri do pet posto, a gostima naplaćuju naknadu za usluge između pet i 15 posto za svaku rezervaciju. No, budući da se Airbnb hvali s oko 200 milijuna putnika koji preko tog sustava rezerviraju, od kojih su mnogi neregistrirani za tu djelatnost, to su ministri financija EU-a proteklih dana zaključili da im Airbnb ne plaća dovoljno poreza na promet koji prave u njihovim zemljama.

Španjolci odlučili ograničiti broj turista i podignuti cijene, zabranit će i Airbnb: 'Ne možemo ih primiti više, oni su nam najveći problem!'

Zato će Europska komisija 16. rujna raspravljati o prijedlogu Francuske i Njemačke kako se nositi s "ekonomijom dijeljenja" koju je francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire opisao kao neprihvatljivu.

Otkriveno je tako da je Airbnb prošle godine platio manje od 100 tisuća eura poreza u Francuskoj, a sudjelovali su u prihodima od više desetaka milijuna eura za smještaj u kućama i stanovima.

I vi biste ste se iduće sezone okušali u turizmu?! Evo što trebate znati o iznajmljivanju privatnog smještaja te kako doći do gostiju i zarade

Airbnb se pravda da je najveći dio tog novca ostao domaćinima, ali europski financijeri ne odustaju od traženja bitno strožih pravila poslovanja i većeg poreza za Airbnb već u 2018. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:24