StoryEditorOCM
Dalmacijabitka na planini

I dalje bjesni požar na Biokovu; Glavina: Makarska nije ugrožena, ali situacija je loša; Vatrogasci helikopterom stigli na požarište

Piše Nina Glučina, H
24. kolovoza 2017. - 12:10
biokovo00

12:35 - Na požarištu na Biokovu i dalje djeluje jedan airtractor AT-802, dok letačka posada helikopterom Mi-8 MTV prevozi zemaljske snage i vatrogasnu opremu do ovog požarišta.

 U međuvremenu aktivirana je još jedna posada helikoptera Mi-8 MTV koja će također prevoziti vatrogasce i vodu do požarišta Promina i Biokovo, navode iz MORH-a.

10:10 - Dvadeset vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja prevezeno je u četvrtak prijepodne helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) na Biokovo kako bi obuzdali požar koji već četvrti dan gori na nepristupačnom planinskom terenu istočno od vrha Šibenik.

Tijekom dana na Biokovo će biti poslano stotinu vatrogasaca, kojima su u pomoć već su pritekle zračne snage HRZ-a, izjavio je  županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

9:35 - Požar na Biokovu s jutrom se nije smanjio, dapače situacija je čak nešto i lošija nego noć prije, potvrđuje nam Dražen Glavina županijski vatrogasni zapovjednik.

- Pješaci su već na planini, a sad čekamo da dođe helikopter i da izvedemo desant. Svako malo bi trebao doći, a mi čekamo na Osejavi da se ukrcamo, doznajemo najnovije informacije od Glavine koji kaže i da danas od kanadera ne očekuju pomoć u gašenju.

- Kanader ne dolazi, ali doći će jedan air traktor koji će se puniti na Braču, kazuje nam Glavina.

Makarska nije ugrožena, međutim situacija je loša.

Požar noćas došao nadomak Makarske no više se ne širi prema moru; Očekuje se pomoć zračnih snaga​

 

- Velika površina gori na planini i hrbat nam je trenutno prioritet za ugasiti kako se vatra ne bi spuštala niže. A kada padnu kiše sve će se pogasiti, dodaje Glavina.

Budući da na Biokovu uvijek puše vjetar, vjetar koji će možda zapuhati i tijekom dana na nižim lokacijama nije od presudne važnosti.

Jučer nam je županijski zapovjednik rekao da je opožareno 70-ak hektara površine, a kakvo je danas stanje i koliko je još izgorjelo u vatri, nije nam znao reći.

 

- Sve ću znati kada se prebacimo na masiv, dodaje Glavina.

Prisjetimo se, vatra na Biokovu počela je gorjeti u nedjelju, međutim vatrogasci s područja Rivijere zbog nepristupačnog terena nisu je dosadašnjih dana mogli ugasiti. A jučer se razbuktala..

Kako se noć spuštala vatra je postajala sve veća a u noći sa srijede na četvrtak zbog opasnog i neprohodnog teren i noći vatrogasne snage s makarske rivijere nisu ga mogli gasiti. Izgoreni teren teritorijalno pripada području masiva koje je pod Parkom prirode Biokovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 16:21