StoryEditorOCM
Dalmacijashow u gradskoj luci

Omiški gusari obranili svoj dom od mletačkih osvajača, fešta se nastavila uz Jasmina Stavrosa

19. kolovoza 2017. - 01:27
gusari_omis-180817

Glasnim povikom i oštrim napadom, u petak je, po jedanaesti put za redom, započela Gusarska bitka u Omišu. U gusarskom obračunu je, kao i svake godine do sada, sudjelovalo više od stotinu naoružanih "gusara" i "Mlečana", kao i pripadnika povijesnih postrojbi "Kumpanjija" iz Blata na Korčuli, pridružili su im se i "Trombunjeri" iz Dubrovnika te poznati Kliški "Uskoci".

Nakon svečanog mimohoda, uslijedila je gusarska bitka koja je iz godine u godinu realnija i zabavnija svim posjetiteljima koji se okupe u omiškoj gradskoj luci. Ovom manifestacijom se oživljava povijesna bitka iz 13. stoljeća između omiških gusara i Mlečana. Mlečani su na velikom jedrenjaku uplovili u gradsku luku, dok su gusari s malih brodica napadali jedrenjak.

Premda su Mlečani nadmoćniji na kraju slijedi obrat koji uvijek iznova oduševi sve posjetitelje. Omiška bitka je najposjećenija turistička manifestacija u Dalmaciji koja svake godine okupi preko 10 tisuća posjetitelja i na atraktivan način oživi ponosnu povijest grada na Cetini.

- Posebnost ovog povijesnog događanja je što se odvija na moru, s dva velika atraktivna jedrenjaka i puno manjih brodica. To je centralno ljetno događanje u Omišu i manifestacija za koju slobodno možemo reći da je jedna od najatraktivnijih u Splitsko-dalmatinskoj županiji te koja je namijenjena svim generacijama - napominje Petra Bartulović, predsjednica Turističke zajednice Omiš.

Omiški gusari tijekom cijele sezone organiziraju manje nastupe i bitke, no ova centralna bitka je kruna sezone što se tiče gusarskih manifestacija u Omišu.

Nakon bitke, bez većih količina ruma, do dugo u noć ih je nastavljao zabavljati Jasmin Stavros. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:18