StoryEditorOCM
DalmacijaNEĆE NA NOVE IZBORE

Trogirani spašavaju gradskih 60 milijuna kuna

Piše Gordana Dragan
13. kolovoza 2017. - 22:11
trogir_guzva4-020716.JPG

Trogirani ipak neće morati ponovno na izbore za Gradsko vijeće, jer je u petak (jučer) uspio je treći pokušaj konstituiranja tog tijela.

Svih 17 vijećnika podržalo je prijedlog koalicije SDP-HNS-HSU-Hrvatski laburisti da se za čelnika lokalnog parlamenta izabere nezavisni Ante Piteša.

Zastupnici HDZ-a i HSP-a, kojima je Piteša prije mjesec dana bio sporan, a i tada ga je ljevica predložila, u međuvremenu su promijenili mišljenje, kao i konzervativac Ivo Milić, koji je tada bio suzdržan.
– Prošli put nismo podržali Pitešu, a budući da nismo izašli sa svojim kandidatom jer nismo osigurali devetu ruku koja nam je bila potrebna da on prođe, ovaj put bili smo prisiljeni na to isključivo zbog interesa grada – kazao je vijećnik Sandro Hrabar, čelnik trogirskog HDZ-a.

Nastavio je kako ni lijevima ni desnima ne ide u prilog ponavljanje izbora jer bi se izgubilo prijeko potrebno vrijeme da Vijeće počne s radom i da se hitno na dnevni red uvrsti rasprava o tome kako naći rješenje da komunalna tvrtka "Dobrić" ne ide u stečaj i na taj se način spasi gradska imovina vrijedna oko 60 milijuna kuna.

U negativnom scenariju s lokalnim parlamentom propalo bi šest milijuna kuna iz EU-ovih fondova za obnovu kule Kamerlengo.

– Da nismo podržali Pitešu, zasigurno bi se nama pripisala krivnja zbog toga – ustvrdio je Hrabar i dodao da ljevica u pregovorima oko kandidata za predsjednika Vijeća nije htjela podržati HDZ-ova Ivicu Baturinu, ali da ni oni nisu htjeli poduprijeti SDP-ovca unatoč tome što su im zauzvrat bila ponuđena dva pročelnička mjesta.
Odnos snaga u Vijeću sada je ista – i lijevi i desni imaju po osam vijećnika. Ostaje na Piteši i gradonačelniku Anti Biliću (SDP) da osiguraju devetu ruku.

Poteštat je naglasio kako mu je drago da je pobijedio razum, te da mu je jedino žao da Ante Piteša prije mjesec dana nije bio izabran za predsjednika Vijeća.

– Radit ću u interesu grada i zalagati se da se nastave svi započeti projekti. Nisam za rasipanje proračunskog novca, što je bila dosadašnja praksa. Bilo je logično da lijevi ili desni blok predlože svog kandidata za predsjednika Vijeća, ali kad u tome nisu uspjeli, izbor mene kao nezavisnog kandidata bio je jedino rješenje za izbjegavanje ponovnih izbora. Ne smatram se "iskorištenim" ni od jedne strane – poručio je Piteša.

Neslužbeno doznajemo da su u pregovorima oko izbora predsjednika Vijeća i lijevi i desni zaobišli konzervativca Milića, iako ostaje činjenica da njegov jedan mandat zlata vrijedi jer bi mogao presuditi tko će imati premoć u donošenju odluka. Zapravo bi on mogao biti upravo ta deveta ruka budući da lijevi i desni blok nisu uspjeli naći zajednički jezik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:18