StoryEditorOCM
Dalmacijaregresna odšteta

Makarski policajac koji je na parkiralištu napao muškarca i slomio mu vratni kralježak morat će platiti odštetu od 23.300 kuna

28. srpnja 2017. - 00:27

Bivši policajac Ivica B. iz Makarske morat će državi platiti 23.300 kuna jer je tijekom uhićenja tukao Miju Č., koji je kasnije zbog ozljeda kralježnice dobio odštetu od Republike Hrvatske.

Presudom Općinskog suda u Splitu prihvaćen je tužbeni zahtjev države za regresnom odštetom, ali samo za polovicom iznosa jer je u mlaćenju uhićenoga sudjelovalo još policajaca te je procijenjeno da Ivica B. ne bi trebao sve platiti.

Sud je svoju odluku temeljio na pravomoćnoj presudi kojom je Ivica B. u kaznenom postupku na Općinskom sudu u Splitu osuđen za kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka i građanina tijekom obavljanja službe te za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Miji Č. na godinu dana uvjetnog zatvora. Tijekom utvrđivanja odgovornosti za regres odštete Mijo Č. je opisao događaje te večeri.

- U večernjim satima došao sam u Makarsku, gdje sam u kafiću popio par piva nakon čega nisam bio u stanju voziti te sam pozvao nećaka. Dok sam sjedio u automobilu do mene je došao policajac Ivica B. i upitao me zašto "šlajfam". Dao sam dokumente, nakon čega me udario dlanom po vratu i počeo me tući, izgurao me iz vozila. Nakon toga sam priveden u Policijsku postaju Makarska. Mene je tukla grupa policajaca, bilo ih je 4-6, a nikakve nerede nisam pravio. Sve se odvijalo na parkingu, napravili su mi polugu, a o intenzitetu udaraca ne mogu se izjasniti. Ni policija ni tužiteljstvo me nisu tražili da identificiram i ove druge policajce. Ostvario sam naknadu štete dogovorom u mirnom postupku – kazao je Mijo Č. u svom iskazu.

Opis događaja te večeri na sudu je dao i Ivica B., koji je u međuvremenu otišao iz policije.

- Vidio sam automobil Mije Č. kako velikom brzinom prolazi Makarskom te se jedna gospođa s bebom u kolicima morala skloniti. Dotrčao sam do njegovog automobila i zatražio da mi da vozačku i prometnu dozvolu. On je tada ispao iz vozila jer je bio vidno alkoholiziran te smo ga odveli u postaju s policijskim vozilom. Odbio je alkotest. Nikad nisam udario Miju Č., primijenio sam samo nužna sredstva prisile kao što su poluga i lisice na ruke. Ni drugi kolege ga nisu udarali niti su mu nanosili ozljede. Nakon događaja sam otišao u državno odvjetništvo i kazali su mi da neće biti vođen kazneni postupak protiv mene i policajca. Tek nakon tri godine sam saznao za kazneni postupak, nikakvi pozivi mi nisu dolazili kući. Nakon presude sam dao otkaz – ispričao je.

Vještačenjem specijalista za sudsku medicinu utvrđeno je da je Mijo Č. zadobio udarac i nagnječenje glave i lica te kompresivni prijelom petog vratnog kralješka te prijelom spinoznih nastavaka tri kralješka te su u konkretnom slučaju mogli nastati kao posljedica udaraca šakom. S takvim nalazom Mijo Č. se nagodio s državom i u travnju prošle godine dobio 46.600 kuna jer mu je ozljede nanio djelatnik MUP-a. Povrat tog novca Republika Hrvatska odlučila je u rujnu prošle godine sudski zatražiti od bivšeg policajca.

Kako je iz iskaza Mije Č. nesporno proizlazilo da ga je udarala grupa policajaca, zaključak suda je bio da je Ivica B. odgovoran za 50 posto štete, tj. polovicu od onoga što je isplaćeno za ozljede. Odvjetnik Vinko Gulišija, koji zastupa bivšeg policajca, nije zadovoljan te će se žaliti na odluku.

- Moj klijent i ja osporavamo sve navode iz tužbe, kako po osnovi tako i po visini, pogotovo zato što moj klijent nije sudjelovao u postupku utvrđivanja visine pravične novčane materijalne štete koja je isplaćena – kazao nam je.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 11:49