StoryEditorOCM
Dalmacijaizgorilo 12 hektara

Požar na Hvaru stavljen pod kontrolu: čak tri kanadera od vatrene stihije obranila rodno mjesto Andreja Plenkovića

27. srpnja 2017. - 23:40

U četvrtak oko 17.30 sati izbio je požar neposredno iznad naselja Vrbanj na središnjem dijelu otoka Hvara, pa su vatrogasci neposredno nakon toga izašli na mjesto događaja da bi čim prije zaustavili moguće stradavanje ljudi, njihovih kuća i ostale imovine. I tek kada su zaustavili tu frontu prema mjestu zapuhao je jak maestral pa se požar nastavio širiti prema obližnjem mjestu Svirču, odakle je usputno rečeno porijeklom aktualni hrvatski premijer Andrej Plenković.

Budući da je vatrena stihija nošena vjetrom veoma brzo napredovala relativno nepristupačnim područjem koje je obraslo gustom i starom borovom šumom situacija je postajala sve ozbiljnija pa su u pomoć pozvane i zračne snage.

Hvarani i brojni turisti su koliko toliko odahnuli kada su na požarište oko 18.15 sati stigla čak tri protupožarna aviona kanadera. Oni su na svu sreću do noći uspjeli lokalizirati požar i time slobodno možemo reći spasili spomenuta naselja, a njihove stanovnike od potpune neizvjesnosti i teške noćne more.

- Požar je u relativno kratkom vremenu progutao površinu od 12 hektara. Za sada je na terenu 50-tak gasitelja, koji su članovi otočnih DVD-a – iz Staroga Grada, Jelse i Hvara, s 15 specijalnih vozila. Zahvalni smo svima koji su pomogli u obuzdavanju požara, osobito hrabrim i nadasve marljivim pilotima kanadera, ali sada je pred nama teška noć, treba sve to držati pod kontrolom. Naravno, do jutra ćemo natapati rubne dijelove da se vatra uslijed vjetra ne bi rasplamsala i prebacila izvan opožarene površine, a sutra nadam se pogasiti i sve tinjajuće panjeve, te time do kraja odraditi i ovaj zaista neugodan požar – kazao je Antoni Ivanković, zapovjednik DVD-a Stari Grad.

O uzroku i načinu izazivanja požara za sada se ništa pobliže ne zna, policija provodi mjere i radnje iz svoga djelokruga rada, pa će javnost o svemu biti upoznata tek nakon rasvjetljavanja ovog nemilog događaja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:56