StoryEditorOCM
Dalmacijatromost birokracije

Zbog jednog papira iz Ministarstva ostali bez milijun eura: pročitajte nevjerojatnu priču o 'beskonačnom' putovanju obične potvrde od Zagreba do Dalmacije

27. srpnja 2017. - 00:28

Kako zbog tromosti birokracije u trenu možete izgubiti milijun eura nepovratnih sredstava iz Europske unije, na svojoj su koži osjetili članovi Pomorsko-sportskog društva "Giričić" iz Kaštel Gomilice.

Kaštelani su, naime, novcem iz EU fondova željeli realizirati projekt izgradnje i uređenja obale uz lučicu i klupskih prostorija u lučici Giričić, no koban je bio jedan jedini papir. Bolje rečeno potvrda koju, pazite sad, čekaju od studenoga prošle godine. Da su je tražili iz Australije, stigla bi davnih dana, ali Zagreb je valjda na kraju svijeta.

– Već niz godina radimo na izradi projekta kojim bismo za potrebe djelatnosti društva uredili oko četiri tisuće kvadrata na kopnu i trostruko više prostora u moru. U tom vremenu pokucali smo na brojna vrata, pribavili brojne dokumente i izradili projekt. Planirali smo njegovu realizaciju budući da je riječ o značajnim sredstvima, a cijeli naš prihod temelji se na naplaćenim vezovima i članarinama, u više faza i kroz dulji niz godina – kazuje nam Nikša Jureškin, predsjednik PSD-a "Giričić", te nastavlja:

– Međutim, pojavila se mogućnost da sudjelujemo u natječaju za financiranje iz EU fondova, za sredstva namijenjena, kako je Gomilica manje naselje, za razvoj ruralnih područja. S našim projektom upoznali smo nadležne u Županiji, koji su nam svi odreda izišli u susret i pomogli savjetima, potrebnom dokumentacijom i slično, a s projektom smo upoznali i nadležne u Gradu Kaštela. Kako koncesija koju imamo istječe u veljači 2018. godine, bilo je potrebno da nam Županija dodijeli novu koncesiju, zbog uvjeta natječaja, i to na rok od 20 godina.

- Županija poziv za dodjelu koncesije nije mogla objaviti bez rješenja o utvrđivanju granica lučkog područja luke posebne namjene – sportske luke na području Giričić, koje izdaje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Zahtjev za izdavanje tog rješenja Županija je uputila u Ministarstvo još u studenome prošle godine, no predmet do danas nije riješen, pa kako natječaj za EU fondove traje do 15. srpnja, ne postoji ni teoretska mogućnost da na njemu sudjelujemo – požalio nam se Jureškin.

Iz povijesti društva vidljivo je da su nekada na području Giričića koristili dio prostora, s kojeg su se naknadno, ugovorom o uređenju odnosa s Marinom Kaštela, preselili i na tom mjestu uređena je obala za Marinu Kaštela.

– Društvo je dobilo na korištenje manje privremene prostorije i nekoliko kontejnera, što već godinama nije adekvatno za djelatnost i planove društva. Iz privremenih prostorija ponovno će se trebati iseliti u listopadu ove godine, jer je riječ o prostoru koji će biti srušen zbog projekta izgradnje hotela i drugih objekata u Marini Kaštela – kazao je Stanislav Botica, tajnik društva.

Članovi nisu odustali i uhvatili su se izrade novog, aktualnog projekta, koji bi im osigurao dodatne vezove, uređen prostor te adekvatne prostorije za edukaciju mladih, skladištenje opreme, okupljanje članova.

– Kako smo projekt planirali, prije natječaja za EU fondove, realizirati fazu po fazu, u međuvremenu smo sami financirali produžavanje pontona za vezove, nabavili dizalicu... Time smo ujedno osigurali i sredstva potrebna za sufinanciranje projekta – pojašnjava Jureškin.

– Nadali smo se kako ćemo uspjeti osigurati novac iz EU fondova, no, kako ni nakon sedam mjeseci potrebno rješenje iz Ministarstva nije stiglo, od toga ništa. Kontaktirali smo Ministarstvo bezbroj puta, službeno, privatno i zadnja informacija nam tek kaže da na tom predmetu radi Boris Fantulin iz Službe pomorskog dobra Sektora za upravljanje pomorskim dobrom i lučkim i koncesijskim sustavom te da je zatrpan predmetima te da smo "11. u redu čekanja" – veli Jureškin.

Treba napomenuti da je zahtjev za izdavanjem tog rješenja Županija uputila doslovno u istoj omotnici s predmetom privatne koncesije u Jesenicama. Zanimljivo, predmet iz Jesenica je riješen, dok ovaj kaštelanski još čeka. Zbog čega? Pitaju se Gomiličani.

Povijest: 500 članova

Društvo je nekada funkcioniralo kao sportsko društvo tvornice "Jugovinil", a danas ima oko 500 članova aktivnih u jedriličarskoj sekciji, udičarenju i ronjenju. U sportskoj lučici Giričić ima 200 vezova, a bavi se organizacijom natjecanja, regata, ekološkim akcijama, organizacijom fešta i edukacijom najmlađih.

Ministarstvo: Faza rješavanja

Iz nadležnog ministarstva kazali su nam kako je predmet u fazi rješavanja.

- Predmet je pregledan te je bila zatražena nadopuna dokumentacije, koja je direktno dostavljena od strane tajnika PSD-Giričić Stanislava Botice dana 13. srpnja 2017. godine. Predmetni spis je u fazi rješavanja-kratko nam je kazao Anđelko Petrinić pomoćnik ministra Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:31