StoryEditorOCM
Dalmacijacigaretom ‘aktivirao’ šibice

'Stravično je koliko je sve bilo isplanirano do u detalje': vatrogasci iz Gradca koji su pronašli način na koji se podmeću požari otkrili pakleni plan piromana

Piše Nina Glučina
24. srpnja 2017. - 09:21

- Cigareta je već bila upaljena... Srećom, ugasila se prije nego što je žar zahvatio šibice koje je piroman zalijepio izolir trakom - govore nam Davor Maršić (na slici), zapovjednik DVD-a općine Gradac, i predsjednik Igor Bilas.

Još uvijek su uzbuđeni zbog pronalaska piromanske opreme u gradačkom predjelu Vodice, tik uz Šetalište dr. Nike Andrijaševića.

Djelatnik komunalnog pogona općine Gradac u noći s četvrtka na petak sa suprugom je odlučio prošetati šetalištem i ne sluteći da će naići na nešto ovako veliko. Na prvu je pomislio da je uz put pronašao cigaretu koja je nekome iz kutije slučajno ispala, a potom se sablaznio kad je uz cigaretu ugledao i šibice zalijepljene izolir trakom.

Netko je imao opaki plan - izazvati novi požar u Dalmaciji. Tek nekoliko dana nakon što je lokaliziran požar na području Splita i okolice i nakon što su se gradački vatrogasci napokon vratili u svoja normalna dežurstva.

Opako smišljeno

Djelatnik komunalnog pogona sljedećeg je jutra rano u prostorije Vatrogasnog doma donio cigaretu york, za koju vatrogasci pretpostavljaju da je uz šetnicu bačena te iste večeri, vjerojatno malo prije nego što je pronađena.

- Stravično je koliko je sve bilo isplanirano do u detalje - veli Bilas i nastavlja:

- Tamo je slijepa i uska ulica, tako da vatrogasna vozila teško mogu proći. Parking zauzima pola ulice tako da bi jako puno automobila izgorjelo, nema hidrantske mreže, blizu je magistrala koju bi vatra jako brzo prešla, a i šuma poviše je jako gusta i neprohodna. Detaljno je to sve bilo isplanirano. Nekim čudom cigareta nije dogorjela do šibica, nego se ugasila - govori nam predsjednik DVD-a općine Gradac koji ovo naziva jednim oblikom terorizma, a od kojeg doznajemo i to da na tom dijelu Gradca ni kanaderi ne mogu gasiti.

Damir Mašić je bio na smjeni jučer ujutro kad je piromanska “naprava” donesena.

- Odmah sam obavijestio našeg zapovjednika Davora, djelatnike policijske postaje Makarska, naše vatrogasno zapovjedništvo u Makarskoj, te sam po nalogu Dražena Glavine, našeg županijskog zapovjednika, fotografiju cigarete sa šibicama objavio i na službenim stranicama našeg vatrogasnog društva - kaže nam Mašić.

Djelatnici PP Makarska obavili su očevid i napravili zapisnik, a potom su krim policajci iz Splita preuzeli pronađeni dokaz koji je dalje poslan na analizu.

Lani dolijao

Vatrogasci ne vjeruju da su za ovo krivi “domaći” jer u opasnosti bi bili i njihovi domovi i zemlja. Prije da je ovo djelo nekoga gosta. Ljeto je i sve je puno stranaca, kažu nam...

Ovo nije prvi slučaj piromanstva na području općine Gradac. Prošlog ljeta policija je u Zaostrogu čak i uhvatila počinitelja, starijeg čovjeka iz Imotskog koji je inače psihički bolesnik, kažu nam iz DVD-a općine Gradac. Uočili su ga skrivenog u šumi i policija ga je pritvorila, a gdje se sada točno nalazi, ne znaju. Ne smatraju da je ovo ponovno njegovo djelo.

Inače, Dobrovoljno vatrogasno društvo Gradac broji 40-ak članova uglavnom volontera, a svi redom su šokirani. Ne mogu vjerovati da oni svakodnevno riskiraju svoje živote zbog nekoga tko požare pali namjerno. Sad više ne mogu mirno spavati jer shvaćaju da se ovakve stvari ne događaju samo drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:45