StoryEditorOCM
DalmacijaTko pali Dalmaciju?

Ugledni stručnjak za požare otkriva kako istražitelji pronađu uzrok vatre: To nije nikakav problem, piromani najčešće koriste jedan trik

23. srpnja 2017. - 15:59

Policija vrlo brzo utvrdi uzroke požara ali vrlo teško otkrije krivce za te požare. I sada se zna da je uzrok epskog požara u okolici Splita otvoreni plamen ili žar, a tko je taj plamen ili žar postavio - bojim se da ćemo vrlo teško saznati. Policija intenzivno razgovara s mještanima Tugara i Srinjina te pokušavaju na taj način pronaći osobu ili osobe koje su odgovorne za nastanak požara.

Mnogi mještani žalili su im se da na predjelu Račnik postoji odlagalište otpada gdje se okupljaju "sumnjivi ljudi".

- Tu možete naći svega, od otomana, kauča, stolica, otpada razne vrste. Mi mještani tuda, vjerujte, izbjegavamo i prolaziti. Nitko tamo ni svog psa ne šeta. A na tom Račniku je izbio požar i sredinom rujna 2011. godine, koji su gasili kanaderi - kazuje nam jedna mještanka Tugara.

- Ne čudi što se počinitelji teško otkrivaju, jer oni su uglavnom jako daleko kada požar bukne. Istražitelji mogu lako utvrditi mjesto i uzroke nastanka nekog požara jer uglavnom svaka materija u prirodi ne izgori do kraja, ali počinitelju je jako teško ući u trag. Nije to pitanje trudi li se policija ili ne, nego se teško istražiteljima uhvatiti za neku konkretnu osobu ako ona nije zatečena na mjestu gdje je izbio požar, govori nam Ante Petričević, umirovljeni pukovnik HV-a i inženjer za zaštitu od požara.
Idealno sredstvo koje omogućuje da satima i danima nakon što ga postavite izazove požar je natrijev peroksid. Palitelji ga ostave za suhog vremena i jednostavno odu, čekajući da natrijev peroksid u dodiru s vlagom proizvede vatru.

- Ostavljaju ga navečer kada uglavnom nema vlage, a peroksid se aktivira uglavnom ujutro za vrijeme rose i vlage tla, a dotle je počinitelj kilometrima daleko od tog mjesta. Česte se odgođene paljevine proizvedu na način da u donji dio cigarete palitelj čačkalicom nagura tri-četiri sumporna vrha koja prethodno skine sa šibice. Sve cigarete koje imaju dobar duhan ne gase se kada ih stavite u ravan, tj. horizontalan položaj. Ta cigareta se stavi u kutiju s ostalim cigaretama i zapali se njezin vrh u obrnutom smjeru od kutije. Duhan gori i kada žar dođe do donjeg dijela cigarete, ugurani sumpor proizvede vatru koja dohvati i sve ostale cigarete i kutiju. No, sve to gori ne baš enormnom brzinom, ali gori sigurno i dovoljno da se palitelj udalji pet-šest kilometara daleko. Ima i jednostavniji i način, da se nagura više vrhova šibica u smjeru upaljene cigarete koji odmah prošire vatru kada do njih dođe žar od cigarete koja gori, govori nam jedan iskusni inspektor. Pitamo, nije li priča o detaljima "poduka" za palitelje, no takvi ionako "dobro znaju svoj posao". Ljudski čimbenik utječe na pojavu brojnih požara i indirektno.

- I divlji deponiji su veliki problem, posebno kada je na njima puno stakla. Ugrijavanjem dna staklenih boca pod određenim kutom za ekstremnih vrućina također može doći do požara koji direktno nije skrivila ljudska ruka, ali je riječ o očitoj nebrizi. Žukva ili brnistra koju svi toliko volimo jer lijepo miriše također je veliki potencijalni problem kad je riječ o požarima u prirodi jer su njezine stabljike šuplje i uvijek u njima ima jako puno kisika koji je idealan da se vatra koja na brnistru dođe distribuira strašnom brzinom. Postoji tzv. trokut potreban da se poklope tri strane na njemu, a to su goriva materija, temperatura paljenja i prisutnost kisika u omjeru ne manjem od 21 posto. Kada se sve to postigne, vatra je spremna - kaže nam Petričević.

No, pričekajmo rezultate istrage i za konkretne zaključke o uzrocima požara koji je početkom tjedna zaprijetio i Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:21