StoryEditorOCM
Dalmacijauništena priroda

Požar je ugašen, ali okolici Splita prijeti nova opasnost jer je vatra u potpunosti izmijenila krajolik

21. srpnja 2017. - 21:25

Planinarski dom "Umberto Girometta" na Mosoru, omiljeno izletište Splićana i stanovnika okolnih gradova i općina, obranjen je od nadiruće vatrene stihije, ali i dalje se danonoćno čuva od moguće vatre.

U moru (dez)informacija koje su kolale u javnosti proteklih dana više puta se čulo kako su Ljuvač, livada na Mosoru, dom i nešto zapadniji objekt Lugarnice zahvaćeni vatrom. Srećom, svi objekti su sačuvani, i to zahvaljujući velikom trudu pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), planinarima, trekerima i brojnim zaljubljenicima u prirodu koji su se stavili na raspolaganje i izmjenjivali se tijekom 24-satnih dežurstava koja će se nastaviti sve dok za to bude potrebe.

- Kada je vatra krenula put Doma, domar Špiro Gruica zvao je na sve strane toliko da mu se na kraju ispraznila baterija od mobitela. Nismo znali što se događa ni s njim ni s Domom, a naročito je bila zabrinuta njegova obitelj u Gornjem Sitnom. Odmah se do gore probila ekipa gorskih spašavatelja, a s vremenom su ih mijenjali kolege pristigli s drugih požarišta od Kile, Karepovca, Korešnice, Žrnovnice, Privora pa sve do Strožanca. Špiro je dobro, na sreću, i dalje čuva dom.

Zapadni dio kraj doma dobro je nagorio, ali vatra je zaustavljena, i to brentačama i kantama. Oko Ljuvača je također gorjelo, no i to je ugašeno nadljudskim naporima. Zbog visokih stupova dima kanaderi nisu mogli pomagati iz zraka, kao ni tijekom noći - kaže nam Žele Balov, koji je tijekom srijede uz Ivicu Lolića bio dežurni HGSS-ov operativac na Mosoru.

U gašenje velikog požara uključilo se gotovo stotinu spašavatelja, a u Žrnovnici i okolnim mjestima gasili su i planinari iz brojnih društava. I članovi Hrvatskog planinarskog društva "Mosor" bili su na svim prvim crtama obrane, naoružani prastarim brentačama, kosirima i lopatama.

Na poziv Denisa Vranješa Vinčija, predsjednika Društva, organizirali su neprekidna dežurstva na Mosoru kako bi držali opožarena mjesta pod kontrom i obranili planinarski dom.

- Svakih sat vremena topimo rubove požarišta i stabla, pilamo tamo gdje je rizično, grabljamo, lopatamo i opet istim putem. Unatoč tome, na mnogim se mjestima pojavljuje dim, začas se zapali stablo, pa treba stalno biti pripravan. Ljudi uzimaju godišnje odmore, slobodne dane, bježe s posla kako bi nam pomogli. Mnogi su tamo već dva, tri dana, a novi se stalno javljaju. Svaka im čast, svima! - kaže Vinči, koji je nakon zore dočekane u požaru u Strožancu odradio smjenu na poslu i krenuo prema Ljuvaču.

Da Mosor nije samo mjesto gdje se čuva planinarska infrastruktura kako to neki krivo misle, kaže nam Milena Šijan, alpinistica, HGSS-ovka i biologinja, upozoravajući kako je u požaru na padinama planine, inače dijelu ekološke mreže "Natura 2000", nestao velik dio vrijednog prirodnog krajobraza, staništa ptica, gmazova, malih životinja, šume i tla kojemu sada na mnogim mjestima prijeti erozija zbog nestanka stabala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:29