StoryEditorOCM
Dalmacijadalmacija u plamenu

Splićani, situacija zbog požara je izrazito ozbiljna: ovo su upute po kojima se treba ponašati

Piše I.Kaštelan, T.S.M.
18. srpnja 2017. - 09:14
pozar_privor33-170717.JPG

Situacija u okolici Splita je zbog velikog požara ozbiljna stoga pratite sljedeće upute nadležnih:

- reducirajte potrošnju vode (perilice i sl.) zbog pada tlaka vode

- ukoliko nije krajnje nužno nemojte uopće voziti svoje automobile prema izlazima iz grada

- ako se želite pridružiti gasiteljima prvo kontaktirajte vatrogasce na 193!

- ukoliko bude potrebe za smještaj većeg broja evakuiranih osoba pripremit će se dvorane

- zbog gustoće dima i prašine pozivaju se građani da zatvaraju prozore i vrata na svojim kućama i stanovima, da ne izlaze iz kuća ukoliko nije nužno potrebno te da uključe klima uređaje u prostoru u kojemu borave

- u slučaju nužnog izlaska na otvoreni prostor obvezno prekriti nos i usta maskom ili laganom pamučnom tkaninom. Poseban oprez potreban je za kronične plućne i srčane bolesnike i malu djecu

- s obzirom na izrazito gusti dim koji se širi i na udaljenija područja od samog požarišta, upozoravaju se svi građani šireg splitskog područja na povećani oprez i odgovorno ponašanje

- ne zadržavajte se u blizini benzinskih crpki

Ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije dr. Jasna Ninčević upozorila je građane u blizini požarišta da zbog gustog dima i prašine zatvaraju prozore i vrata kuća i stanova, da ne izlaze van ako nije nužno te da uključe klima-uređaj u prostoriji u u kojoj borave.

U slučaju nužnog izlaska na otvoreno, ističe dr. Ninčević, nos i usta obvezno treba prekriti maskom ili laganom pamučnom tkaninom. Poseban oprez potreban je za kronične plućne i srčane bolesnike i malu djecu.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije preporučuje svima koji mogu napustiti stanove i kuće da to i učine. S obzirom na izrazito gust dim koji se širi i na udaljenija područja, upozoravaju se svi građani na širemu splitskom području na povećan oprez i odgovorno ponašanje. Upozoravaju se i vozači na dodatni oprez zbog smanjene vidljivosti.

Apel Ureda gradonačelnika: Stanje je dramatično, slušajte upute

- Sve hitne službe grada Splita ulažu nadljudske napore u zaustavljanju požara koji okružuje Split. Situacija s požarom koji je zahvatio istok grada je ozbiljna i pozivam sve građane da odmah uđu u svoje domove i zatvore prozore kako bi se zaštitili od posljedica dima, poručio je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara te nastavio:

- Apeliram na građane da samostalno ne kreću na požarišta nego da se stave na raspolaganje Javnoj vatrogasnoj postaji ili policiji koja će ih uputiti u daljnje aktivnosti, ovisno o raspoloživoj opremi i njihovoj spremnosti.

S obzirom da gori odlagalište otpada Karepovac molim građane s područja cijeloga Splita da ozbiljno shvate situaciju i ne izlaze iz svojih domova ako nije nužno. Zaštitite dišne puteve mokrim ručnicima i krpama, slušajte upute zdravstvenih radnika koje će biti emitirane putem medija i ozbiljno shvatite situaciju. Nema panike, ali odgovorno ponašanje svakog od nas je neophodno – poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

- Takoder ih pozivam da ne koriste vozila, pogotovo da izbjegavaju glavne gradske prometnice i one koje povezuju bolnice s opožarenim dijelovima grada kako bi vozila hitnih službi mogla neometano prolaziti. Svaka minuta je bitna , stoji u pozivu splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare građanima Splita.

Ukoliko bude potrebe za smještajvećeg broja evakuiranih osoba pripremit će se dvorane za smještaj u koordinaciji s Gradskim društvom Crvenog križa, obavijestio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Stožeri zaštite i spašavanja Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije uskoro će održati zajedničku sjednicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:09