StoryEditorOCM
Dalmacijaveliki požar

Potresne fotografije iz Šestanovca prikazuju sav užas vatrene stihije s kojom se bore mještani i vatrogasci

16. srpnja 2017. - 19:29
_7R24938.JPG

U velikom šumskom u mjestu Prpuša kod Šestanovca koji, uz jaku buru, plamti već nekoliko sati, do sada je izgorjelo nekoliko stotina hektara borove šume i raznog raslinja,  a u njegovu gašenju sudjeluje 150 vatrogasaca s područja cijele županije.

Požar je izbio u 8,50 sati, a u njegovu gašenju sudjeluje 150 vatrogasaca s područja cijele županije koji trenutačno brane nekoliko naselja ulažući nadljudske napore da zaštite privatne i poslovne objekte.

Vatra kod Šestanovca progutala 400 hektara šume, maslinika i vinograda, ostala samo pustoš i ugljen: mještani i vatrogasci obranili crkvu i desetak kuća, nastala ogromna šteta

"Požarište je još aktivno. Bura sa svih strana raspiruje vatru. Lagano okružujemo požarište ne bi li ga ukrotili i lokalizirali, no dogodilo nam se da nam je u tijeku gašenja nekoliko stotina metara dalje izbio novi požar kojeg smo uspjeli vrlo brzo ugasiti", izjavio je Hini zapovjednik DVD Omiš Višeslav Pešić.

Objasnio je da se zbog velike suše, kada na suhu travu padne pepeo, vrlo lako aktivira novi požar. Pešić je rekao da su za sada gasitelji uspjeli spasiti neke ugrožene objekte, te dodao da su vatrogasci prepušteni sami sebi jer zračne snage zbog jake bure nisu uspjele uzletjeti.  Iako će, istaknuo je, opožarena površina biti velika, važno je da nema ozlijeđenih osoba, kao ni uništenih objekata.

Zbog gustoga dima izazvanoga tim požarom, od jutros je zatvorena i cesta Cista Provo-Šestanovac. Rano poslijepodne oko 13 sati, zabilježen je manji požar u Park šumi Marjan u Splitu koji su vatrogasci ugasili u brzoj intervenciji, a gorjela je drvena baraka.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:34