StoryEditorOCM
Dalmacijabespovratna sredstva

Bazeni u Imotskoj krajini niču kao gljve poslije kiše, a ministarstvo financira još 15 novih

5. srpnja 2017. - 15:44

Turistički poduzetnici Imotske krajine imaju razloga za zadovoljstvo jer su na natječaju Ministarstva turizma za dobivanje bespovratnih sredstava za povećanje kvalitete, dobili financijsku potporu za gradnju 15 novih bazena uz kuće za odmor.

Tako će uz već postojeća 43 bazena koliko ih je do sada financiralo Ministarstvo u Imotskoj krajini, ove godine taj dio Dalmatinske zagore biti bogatiji za još 15 bazena uz luksuzne vile.

Toliko je, naime, odobreno bespovratnih potpora od po 40 tisuća kuna Ministarstva turizma turističkim iznajmljivačima Imotske krajine kroz projekt „Konkurentnost turističkog gospodarstva“, čija sredstva su namijenjena povećanju kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoju novih proizvoda u destinaciji.

Čak 606 turističkih projekata usmjerenih na podizanje konkurentnosti turističkog gospodarstva na području svih županija dobilo je bespovratne potpore u iznosu 24 milijuna i 896 tisuća kuna. Rezultat je to natječaja Ministarstva turizma koje je zbog velikog interesa građana i dobro pripremljenih turističkih projekata kojih je bilo predloženo 1160, iznos bespovratnih potpora podignulo za gotovo 3 milijuna kuna u odnosu na lani odobrena sredstva.

Kako saznajemo od Vesne Rajaković iz Ministarstva turizma, najviše prijavljenih projekata za podizanje kvalitete u turizmu stiglo je iz Splitsko-dalmatinske županije gdje je od 229 zahtjeva, odobreno njih 124 u ukupnom iznosu od 5,2 milijuna bespovratnih kuna.

Cijeli je niz zanimljivih projekata dobio potporu, među kojima se izdvaja ona za dobivanje oznake „Baštinski hotel“ (heritage) dvorca Martinis Marchi u Maslinici na Šolti, „Splitska kuća zdravlja“ dobila je brspovratnu potporu od 50 tisuća kuna za otvaranje slastičarnice sa autohtonim slasticama, hotel „Croatia“ na Hvaru za gradnju teretane, omiški hotel „Villa Dvor“ za dizalo i ulaganje u zeleni turizam...

- Uz projekte na kontinentu, ove godine se posebna pažnja posvećuje razvoju turizma na otocima, održivom razvoju te korištenju novih digitalnih tehnologija za povezivanje poljoprivrede i turizma, odnosno destinacija s lokalnom ponudom domaćih proizvoda.

Financiranjem turističkih projekata diljem cijele Hrvatske želimo ojačati ponudu, ostvariti ravnomjerniji turistički razvoj naše zemlje te doprinijeti produljenju turističke sezone-istaknuo je ministar Gari Cappelli, te dodao kako se uz ovogodišnja sredstva, u posljednjih pet godina izgradilo preko tisuću bazena u Hrvatskoj.

Program je sastavljen od četiri mjere, a kroz mjeru A podupiru se hoteli, kampovi i drugi smještajni objekti, seljačka domaćinstva i objekti u domaćinstvu za podizanje kvalitete, više kategorije, razvoj i unaprjeđenje dodatnih sadržaja, tematsko definiranje hotela, ulaganje u zeleno poduzetništvo, izgradnju novog kampa, povećanje uvjeta za boravak osoba s invaliditetom, uređenje izletišta, kušaonica, te izgradnja bazena u objektima u domaćinstvu.

Kroz tu je mjeru odobreno 485 projekata ukupnog iznosa 21,4 milijun kuna. Posebni oblici turizma, sportsko-rekreativni, pustolovni, avanturistički, ronilački i drugi dobili su 2,8 milijuna kuna za 102 projekta. Sredstva su odobrena i za sigurnost turista kroz sufinanciranje defibrilatora (medicinski uređaji za spašavanje i oživljavanje) u ugostiteljskim objektima, ali i za plasman otočnih proizvoda kroz turizam te povezivanje poljoprivrede i turizma.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:28