StoryEditorOCM
DalmacijaEkspresni disciplinski postupak

Dok su neki za 100 kuna mita udaljeni iz službe, poznati imotski policajac umjesto otkaza 'nagrađen' je premještajem u Split: 'plavci' upoznati s pričom otkrivaju u čemu je 'kvaka'

5. srpnja 2017. - 10:32
dj

U rekordnom roku od nepuna dva mjeseca završen je disciplinski postupak protiv Ante Đuke, nekadašnjeg pomoćnika načelnika za zaštitu granice PP Imotski i v.d. voditelja Tranzitnog prihvatnog centra za strance u Trilju. Đuka je, naime, vraćen u policijsku službu.

U srijedu, dakle upravo dok čitate ovaj tekst, Đuki je prvi radni dan nakon suspenzije, i to u Sektoru za granicu PU splitsko-dalmatinske.

Pomoćnik načelnika imotske policije koji prijetio policajcu za napisanu kaznu pokušao se izvući: odbio poligrafsko testiranje pa otvorio bolovanje

Kako bi se smirile tenzije u Imotskome, Đuka je premješten u Split i navodno će raditi na poslovima linijskog inspektora u Odjelu za granicu, ali na leđima će "nositi" dvije kaznene prijave.

Osim disciplinske odgovornosti, Đuka je i kazneno prijavljen Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb, i to za kazneno djelo trgovanja utjecajem i za kazneno djelo prijetnje.

'Bahat si i ne slušaš'

Afera je izbila 30. travnja u Ulici Bruna Bušića u Imotskom kad je policajac Ivan Vladić u 4.30 sati zaustavio vozilo kojim je upravljao 38-godišnjak iz Prološca. Alkotest je pokazao da je vozač imao 0,65 promila alkohola u krvi te je policajac htio napisati prekršajni nalog protiv njega, što je podrazumijevalo i vozačevo trenutačno isključenje iz prometa, mjesec dana oduzimanja vozačke dozvole i novčanu kaznu od tisuću kuna.

No, kako stoji u policajčevoj prijavi, ubrzo je na mjesto događaja stigao Đuka u policijskom vozilu s još jednim policajcem. Taj je djelatnik rekao kolegi Vladiću da dođe do automobila jer ga treba Đuka, a onda je počela tirada nadređenog: "Slušaj ti, Vladiću, postao si u zadnje vrijeme vrlo bahat i ništa ne slušaš. Koliko si dugo u policiji?"

Kad mu je Vladić odgovorio da je u policiji šest godina, Đuka je rekao: "Storniraj taj prekršajni nalog, napiši da si pogriješio, riješi to kako znaš jer bi vrlo lako mogao završiti policijsku karijeru."

Ima i verzija da je Đuku zvao njegov sin koji je bio u zaustavljenom automobilu, ali to je manje bitno za ovu priču.

Bitno je da se Đuki na prvostupanjskom disciplinskom sudu MUP-a u Splitu sudilo za težu povredu službene dužnosti (nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada šteti ugledu policije,) te je donesena prvostupanjska, nepravomoćna presuda u Splitu, gdje je Đuka osuđen na uvjetnu kaznu prestanka državne službe uz rok kušnje od šest mjeseci.

To znači da se kazna neće izvršiti pod uvjetom da Đuka u tom roku ne počini novu težu povredu službene dužnosti. Kako se na tu presudu nisu žalili ni Đuka ni njegov poslodavac MUP, nije bilo potrebno da predmet uopće dolazi na drugostupanjski Disciplinski sud u Zagreb.

Ovaj je slučaj time okončan te više nije postojala nikakva zapreka da se Đuka vrati u službu.

Đuka će, dakle, raditi i čekati ishod kaznenog postupka protiv sebe s dvije prijave na leđima, a u roku od šest mjeseci ima rok kušnje da u svojoj policijskoj službi ne ponovi djelo koje ima obilježje teže povrede službene dužnosti.

Ako u roku od dvije godine od dana pokretanja disciplinskog postupka protiv nekoga kome se sudi ne bude donesena izvršna odluka, ili u slučajevima s obilježjima korupcije u roku od četiri godine, postupak će se obustaviti zbog zastare vođenja postupka, a u Đukinu slučaju on je riješen ekspresno.

Ekspresno sudovanje

U rasponu kazni za težu povredu službene dužnosti, Đuka je kažnjen drugom kaznom po težini, ali od mogućeg raspona koji je predviđen za tu kaznu (od tri mjeseca do godine dana) dobio je – šest mjeseci, na što se nije ni žalio te je time ubrzao postupak svojeg povratka u službu.

– Nije ni čudo da se Đuka na ovo nije žalio jer je prošao kao na piru, ali nije nam jasno zašto se nije žalio MUP – govore nam imotski policajci, kojima je ovaj slučaj ekspresnog sudovanja Đuki u domeni znanstvene fantastike.

Tolić otjeran zbog 100 kn mita

U policiji se može dobiti otkaz i ako ste oslobođeni kaznene odgovornosti, poput slučaja policajca Matka Tolića koji je ostao bez posla zbog optužbe da je uzeo 100 kuna mita od jednog vozača iako je pravomoćno na sudu oslobođen krivnje. U Đukinu slučaju, on je disciplinski kažnjen i radi iako se ne zna ni ishod kaznenog postupka protiv njega.

Nije postavljena 'prava dijagnoza'

Mnogi policajci koji su upoznati s ovom pričom čude se zašto Đuki na teret u disciplinskom postupku nije stavljena zlouporaba položaja u službi ili izvan službe ili prekoračenje ovlasti u službi (a kazneno je prijavljen zbog trgovanja utjecajem), nego mu se sudilo za nedolično ponašanje u službi.

I jedno i i drugo spadaju u teže povrede službene dužnosti, ali da se Đuki postavila "ova pr(a)va dijagnoza", možda ne bi prošao s ovakvom kaznom uvjetnog otkaza koja se izriče u rasponu od tri mjeseca do godinu dana, nego bi, kako nam govore naši izvori, dobio otkaz.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:32