StoryEditorOCM
DalmacijaBrzan vs. Razbijač

Pečena janjetina, odojci i narodno veselje: tisuće gledatelja na bikijadi u Kladnjicama, publika oduševljena žestokim okršajima

27. lipnja 2017. - 10:38

"Hajde, Mate, skupi prijatelje, neka počne narodno veselje, nek se fešta i neka se pije, zajedno smo, ko nam išta smije. Prva, druga, treća, nek nas prati sreća..."

Upravo se tim stihovima svoga imenjaka Bulića vodio Mate Radanović, organizator desete jubilarne Bikijade održane u Kladnjicama pred nekoliko tisuća ljudi, gdje je dvadeset bikova ponudilo nikad spektakularnije borbe.

Nije ni ovaj put u Kladnjicama nedostajalo narodnog veselja, sreće, ali i fešte koja je začinjena pečenom janjetinom i slasnim odojcima, a posebno nakon što su pobjede sa svojim bikovima odnijeli domaćin Mate Radanović, čiji je bik Kobra u kategoriji od 950 kilograma do jedne tone u posljednjoj borbi dana, kao šlag na kraju, odnio pobjedu za pamćenje jureći iz arene bika Perana vlasnika Ivana Šakića.



Dvadesetak minuta žestokog okršaja u toj borbi bilo je i više nego dovoljno da ih publika više puta nagradi gromoglasnim pljeskom. Do zadnje minute borbe ni s jedne strane nije bilo predaje, ali na kraju je ipak slavio domaćin, kojemu su stotine gledatelja došle čestitati na pobjedi. Baš kao i Anti i Munji, čiji je bik Garac slavio protiv Goluba Petra Miline.

U drugoj udarnoj borbi, u kategoriji do 900 kilograma, slavio je gost iz Grmeča, bik Brizan vlasnika Denisa i Demira, koji je spektakularno dobio Razbijača u vlasništvu Josipa Ribičića.

Unatoč paklenih 36 stupnjeva, fanovi borbi bikova, koji su cijeloga dana brisali znoj s čela, imali su što vidjeti jer je, prema izjavama mnogih, ovo bila najbolja dosadašnja bikijada na ovom području.



– Ovo se odavno nije vidjelo. Bikovima očito nije smetala vrućina, a kao što vidite, borbe su pravi spektakl. Gledati ovo danas bilo je pravo zadovoljstvo, dolazimo i dogodine jer smo se nauživali – kažu nam Marko i Ana, bračni par koji je u Kladnjice stigao iz Zagreba, a svoj odmor nastavljaju na najsunčanijem otoku Hvaru.

– Ova današnja Bikijada poticaj mi je da nastavim i dalje. Stotine mladih ljudi koji vole ovaj sport, ali i cijeli događaj koji je prošao besprijekorno, dovoljan su razlog da dogodine priredimo još veći spektakl – kazao je Mate Radanović, koji je vlasnicima bikova podijelio 100 tisuća kuna kao poticaj da i dalje uzgajaju ove plemenite životinje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 07:20