StoryEditorOCM
Dalmacijakriza na pomolu?

A počelo je idilično: Gradsko vijeće Sinja 'u ništa'

27. lipnja 2017. - 00:33

Prvi pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća Sinja završio je neuspješno. Izabrani predstavnici političkih stranaka i nezavisnih lista, koji su za pripremu ove sjednice imali gotovo pola godine, jer je bivši saziv Gradskog vijeća raspušten još u siječnju, u prvoj su "trci" pogodili "u ništa". 

Počelo je idilično. Sjednicu je otvorio Neven Ćurković iz Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije. Nakon što je Ćurković predložio dnevni red prišlo se izboru Mandatne komisije. Prijedlog da predsjednik bude Stipe Perić (HDZ), a članovi Miro Bulj (NL M.Bulj) i Filip Klarić Kukuz (NL dr. S.Jadrijevića) dobio je jednoglasnu potporu svih 21 vijećnika. 

U nastavku novoizabrani predsjednik Perić izvijestio je Gradsko vijeće koji su vijećnici, po pravomoćnom rješenju Gradskog izbornog povjerenstva, izabrani u Gradsko vijeće.

Vijećnici su ponovno jednoglasno donijeli zaključak da Perićevo izviješće primaju na znanje čime im je verificiran vijećnički mandat. Vijećnik Perić u ime Mandatne komisije konstatirao je da je Anđelko Bilandžić prvi s liste vijećnika HDZ-a koji u Gradskom vijeću ima najviše mandata, 8, te da sukladno Poslovniku Gradskog vijeća od Ćurkovića preuzima vođenje sjednice do izbora predsjednika. 

U nastavku predsjedatelj Bulandžić pročitao je tekst svečane prisege kojega su potpisali svi vijećnici i pojedinačno izrekli "prisežem". Poslije prisege prešlo se na izbor Odbora za izbor i imenovanje. 

Tijekom kratke pauze politički akteri zastupljeni u Gradskom vijeću usuglasili su da Miro Bulj bude predsjednik, a Zvonko Maras (NL dr. S.Jadrijevića) te Ivan Maleš, Zlatko Perić i Marko Križanac članovi, što je glasovanjem također jednoglasno potvrđeno. 

Tada je na dnevni red stigao izbor predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća. Prema važećim propisima ovlašteni predlagatelji su Odbor za izbor i imenovanje i najmanje jedna trećina vijećnika. 

Nakon što su se kratko povukli Miro Bulj je izvijestio da Odbor nema prijedloga. 

Marko Križanac (HDZ) iznio je prijedlog da se za predsjednika izabere vijećnik Anđelko Bilandžić. Prijedlog je svojim potpisima poduprlo 8 vijećnika HDZ-a. 

Kada je Bilanžić prijedlog stavio na glasovanje i upitao tko je za u zraku se našlo 8 ruku. Nitko nije bio protiv, a ostalih 13 vijećnika izjasnilo se suzdržanim. Kako nije bilo drugih prijedloga "prva trka" je time bila završena. 

Nova konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća bit će sazvana u roku od 30 dana. Prvom sjednicom novoizabrani vijećnici pokazali su da im se ne žuri. Kako će se ponijeti na ponovljenom pokušaju konstituiranja ostaje da se vidi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:23